Блокадата на „Кулата“ продължава

Тази сутрин опашката от камиони от българска страна е 5 километра, докато вчера беше стигнала до 20 км

кулата

Фермерската блокада на българо-гръцката граница продължава. Вчера в 22:00 часа движението беше пуснато за няколко часа. В 05:00 сутринта обаче гръцките фермери отново са блокирали граничен пункт „Кулата” за всички превозни средства, съобщава Нова тв. 

От южната ни съседка към България движението на камиони е било разрешено от 23:00 часа до 01:30.

Тази сутрин опашката от камиони от българска страна е 5 километра, докато вчера беше стигнала до 20 км.

Недоволството на гръцките земеделци е насочено срещу икономиите в тяхната страна.  И през днешния ден се очакват сериозни задръствания на българо-гръцката граница при пунктовете край Гоце Делчев и Петрич. Дали и кога ще бъдат пропускани леки коли и камиони, не е ясно. А утре гръцките фермери се готвят за общонационален протест.

В предаването „Здравей, България” външният министър Даниел Митов заяви, че още в петък българският посланик в Атина се е срещнала с министъра на обществения ред на Гърция заради нарастващото напрежение и заплахата от блокади.

„Още тогава тя е поискала да се търсят алтернативни маршрути, ако нещо подобно се случи”, обясни Митов. Вчера пък премиерът Борисов се е чул с гръцкия премиер Ципрас и е подчертал, че с тези блокади се ограничават основни права на европейските граждани, а именно правото на свободно придвижване на хора и стоки.

По думите на Митов не е засегната само България, а и всички съседни на Гърция държави, тъй като са блокирани всички гранични пунктове.

„Използваме всички инструменти, с които разполагаме – информираме Брюксел”, заяви Митов. „Важно е да се знае, че утре ще има обща стачка, блокадите ще са в цяла Гърция”, предупреди министърът.

„След като още в петък са били уведомени, защо не предупредиха обществеността чрез средствата за масова информация”, запита Красимир Лалов от Националното сдружение на превозвачите.

„Не знам защо някои хора на ядене и пиене казват протест – на границата са едни дълги софри”, заяви още той. „Трябва да отстояваме нашето право коридор номер 4 да е коридор номер 4. А не всяка година, когато почивките свършат, портокалите и мандарините се изнесат от Гърция, те сядат и почват едни празници”, коментира Лалов.