Даниел Митов коментира блокадата на границата

Блокадите ограничават основни права на европейските граждани, а именно правото на свободно придвижване на хора и стоки, каза външният министър

Даниел Митов Снимка Пресцентър на МВнР

„България не може да отговори с екстремни средства на блокадите на българо-гръцката граница“. Това каза в интервю за Нова тв външният министър Даниел Митов.

В такива ситуации се използва дипломатически натиск.

„Франция и Белгия от години имат подобни проблеми, но не използват сила“, даде пример Митов.

Още в петък българският посланик в Атина Емилия Кралева се е срещнала с министъра на обществения ред на Гърция и е поискала да се търсят алтернативни маршрути, посочи министърът.

Вчера премиерът Бойко Борисов разговаря с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас заради блокадите. „С тях се ограничават основни права на европейските граждани, а именно правото на свободно придвижване на хора и стоки“, коментира Митов.

По думите му не е засегната само България, а и всички съседни на Гърция държави, тъй като са блокирани всички гранични пунктове.

„Използваме всички инструменти, с които разполагаме – информираме Брюксел“, каза още Митов. Според него важно е важно е да се знае, че утре ще има обща стачка и блокадите ще са в цяла Гърция.

Припомняме, че фермерската блокада на българо-гръцката граница продължава. След кратко отваряне на граничния пункт – от 23 часа до 1.30 часа снощи, в 5 сутринта гръцките фермери отново са блокирали „Кулата“ за всички превозни средства.

Тази сутрин опашката от камиони от българска страна е 5 километра. Очакват сесериозни задръствания на и при пунктовете край Гоце Делчев и Петрич.

Недоволството на гръцките земеделци е насочено срещу пенсионната реформа, която вдига осигурителните им вноски.

1 Коментар

  1. Защо не предлагаш Бокова, бе Митов? Чакаш да ти се размине?

Коментарите са ограничени.