Forbes: Русия не приема Кристалина за ООН

Има един избираем български фаворит и това не е еврокомисарят, пише авторитетното списание

Форбс

 

Кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е неприемлива за Русия, защото е свързана със санкциите на ЕС, пише списание Forbes.

Следващият генерален секретар на ООН може да бъде най-важният човек, заемал този пост през последния половин век – със сигурност от края на Студената война. Има отчетливо усещане, че постът трябва да бъде зает от жена, а също толкова осезаемо изглежда, че вече е ред на Източна Европа след Африка и Азия.

Това се казва в анализ, публикуван във „Форбс“. България напълно отговаря на тези критерии, а и фаворитите идват именно оттам, заявява авторът, като пояснява, че говори в множествено число – като за двама кандидати, което според него е нещо необичайно в историята на дипломацията.

Повечето страни не излъчват дори един кандидат, камо ли двама, с всички необходими качества – опит, подкрепа, достатъчна приемливост, за да не се стига до налагане на вето от някой от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН. Русия показва, че български кандидат може да я устройва. Истината обаче е, че всъщност има един действително избираем български фаворит и това не е Кристалина Георгиева, тъй като тя е неприемлива за Русия, посочва „Форбс“. Другият български кандидат за поста е Ирина Бокова, която в момента е генерален директор на ЮНЕСКО.

Георгиева има силни препоръки като европейски комисар за бюджета и човешките ресурси, въпреки че мнозина, които не са добре настроени към Европейския съюз, не гледат особено благосклонно на тази позиция. Според изданието Георгиева, която е и заместник-председател на Европейската комисия, компетентно управлява голямата бюрокрация, свързана с нейния ресор, без сериозни скандали и се ползва със силна подкрепа сред колегите си. Тя също така си е създала приятели в Световната банка, където е работила като главен икономист доста години.

Обаче проблемът – „непреодолимият проблем“ – е, че Георгиева няма шанс като кандидат за генерален секретар на ООН, подчертава „Форбс“. Москва няма да я приеме, защото тя ръководи централния механизъм, наложил санкциите на ЕС срещу Русия.

В статията също така се отбелязва, че „за да управляваш ООН просто трябва да си дипломат, външен министър, някой с опит в ООН, който може да решава дипломатически кризи като Сирия. Не технократ. Не счетоводител в Брюксел.“

Поддръжниците на Георгиева са на път да пропилеят регионалните си шансове във връзка с избора на следващ генерален секретар на ООН, при положение че не признават факта на нейната неприемливост като кандидат, а лидерите в България са на път да пропилеят шанса на своята страна да изиграе най-голямата си роля в историята през последните няколко години, пише списание „Форбс“.