Митов лобирал Николай Младенов да стане шеф в ООН

Върви черна пиарска кампания за очерняне на Бокова, предупреди отново Първанов
Николай Младенов
Николай Младенов

Външният министър Даниел Митов демонстративно се срещна с черногорския си колега, който е номиниран за шеф на ООН, точно в деня, когато неговата сънародничка и ръководител на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е неофициалната ни кандидатура, беше в Перник на фестивала „Сурва“.

Това, според лидера на АБВ Георги Първанов, не е случайно и е достатъчно ясен знак на фона на черната кампания, която се води срещу Бокова. „Аз просто недоумявам!“, възкликна Първанов.

Президентът дори сподели с медиите подозрението си, че Митов лобира по-скоро, за да уреди бивш свой предшественик начело на Външно с пост в ООН за сметка на провала на кандидатурата на Бокова. Първанов не назова името, но очевидно намекна за Николай Младенов, който и в момента е в ООН.

„Ако целта е един бивш външен министър да стане началник директор на дирекция и да се закачи за бъдещия генерален секретар, ами нека да си каже, попита още Първанов.

Той призна, че е говорил с премиера за кандидатурата на Ирина Бокова, но не издаде какво са си казали. Ултиматумът на АБВ обаче оставал.

„Казаното от нас си остава като наш ангажимент, не мога да цитирам разговори от такъв характер, като му дойде времето, ще трябва да анализираме причините за едно или друго действие“, каза Първанов.

Той бе категоричен, че ако някои си мислят да съчетаят обявяването на номинацията на Бокова края на август, началото на септември, ведно с президентската кампания, то тогава вече няма да има никакъв смисъл и ще бъде късно.

„За ЮНЕСКО правихме близо две години кампания, а сега държавата мълчи и усуква“, упрекна властта партньорът й Първанов. И си отговори сам: „Защото им трябва време, за да реализират тази черна, мрачна, пиарска кампания която върви в момента, не искам да говоря повече, но ще дойде един момент когато ще се проведе много тежък разговор и за всичко, което става в българска дипломация“, закани се лидерът на АБВ.

2 Comments

  1. Митов е долен човек.Борисов също. Нарочно бавят писмо за Бокова, за да се реши въпросът „от само себе си“. Няма достойни българи вече, които държат на България.

Коментарите са ограничени.