Цветан Василев пред Сашо Диков: Действията на Борисов са „след дъжд качулка”

 „Банкерът предполага, че отлагането на поръчките става под натиск от ЕС

Цветан Василев

 

Нямам идея, не съм в главата на Борисов, но смятам, че каквито и действия да е предприел премиерът те са малко на принципа „след дъжд качулка“.

Така отговаря собственикът на фалиралата КТБ Цветан Василев на въпрос как си обяснява спирането на търга за магистрала „Хемус“ и настояването на Бойко Борисов да бъде направен публичен докладът на разследваща компания „Аликс Партнърс Сървисис Юкей“ за банката.

Според него Борисов е пропуснал редица шансове досега. Банкерът, който след затварянето на банката през лятото на 2014 избяга в Сърбия, коментира последните събития около КТБ и делото срещу него в интервю пред Сашо Диков за телевизия Би Ай Ти. Медиата пусна откъс от него снощи, а цялото ще бъде излъчено в неделя.

На въпрос защо точно сега премиерът става активен, той казва „нямам идея, предполагам, че е имал натиск от ЕС“. Василев твърди, че не е притеснен от изявленията на Борисов, че скоро всичко по темата КТБ трябва да стане ясно. „Напротив. Безкрайно съм радостен, че този прословут доклад ще бъде отворен и ще бъда много благодарен, ако този доклад покаже къде са въпросните прословути открадната пари“, заявава пред Диков банкерът и допълва че с него ще се отрече за пореден път „митологемата на хората, които организираха атаката срещу банката“.

Василев обаче допуска, че настоящата активност може да се окаже отново прах в очите. Като „поредната пушилка на кръга, организирал покушението срещу банката“ определя и списъците, публикувани от синдиците на КТБ, за магистратите с влогове в банката. Василев твърди, че не ги познава и те били дошли като нормални клиенти. На коментар на водещия, че освен изявленията на премиера и главният прокурор Сотир Цацаров търси европейско съдействие за по-бърз процес за неговата екстрадиция, банкерът заявява, че това се случва, защото „много хора са безкрайно изнервени, година и половина след повдигане на обвиненията срещу мен все още делото стои някъде в следствието и прокуратурата и не е внесено в съда и много хора вече и отвън се чудят как е било повдигнато това обвинение срещу мен“.

Той коментира твърде лаконично защо екстрадицията му се бави, като казва, че делото ще е бъде гледано на първо ниво в съда в Сърбия и ще се анализират „политическите причини на повдигнатото обвинение“. По повод съобщенията, че ще бъде разпитан на 24 февруари, Василев твърди, че не е уведомен и смята, че ако има изслушване, ще е във връзка със съдебната процедура по събиране на доказателства по политическата мотивация на обвинението.