Соня Найденова и Калин Калпакчиев искат ВСС да възобнови проверката по „Яневагейт”

Остана усещане за недовършеност и зависимости, аргументират се двамата
ВСС от Дневник

Соня Найденова и Калин Калпакчиев поискаха Висшият съдебен съвет да излезе с позиция по обвиненията на лидера на „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев срещу членове на Съюза на съдиите в България и председателите на Върховния касационен и на Софийския градски съд – Лозан Панов и Калоян Топалов.

Когато голословно се обругават магистрати, това уронва авторитета на цялата съдебна система, каза Калпакчиев.

Найденова и Калпакчиев настояват Етичната комисия на Висшия съдебен съвет да възобнови проверката по скандала „Яневагейт“. Остава усещане за нещо недовършено и за зависимости, защото този Съвет не успя да излезе от случая със записите, както предишен състав успя да се справи с казуса „Красьо Черния“, аргументира искането Найденова.

„За нас всички е много важно разследването, което се води от страна на прокуратурата да бъде максимално открито, бързо и ефективно и ВСС и обществото да бъдат запознаване с хода и резултатите по това разследване. Тази позиция сме я изразявали многократно“, заяви Калпакчиев.

„Другото, което ще поискаме и днес отново е материалите от проверката, която ВСС извършва да бъдат в максимална степен отворени и открити. Така че всеки един гражданин и наш колега да се запознае с протоколите по изслушванията от Етичната комисия, с материалите, които са представени там, за да може да си направи сам извод до колко е била убедителна проверката и до колко резултата ще отговаря на съдържанието на материалите“, посочи той.

Соня Найденова добави, че точки като тази за подновяване на проверката по записите на двете съдийки и тази, свързана с декларацията на РЗС, в никакъв случай не бива да бъдат поставяни в обидни квалификации като точка „шоу“ или точка „разни“.

„Те са принципни въпроси. Да, и другата работа на ВСС е важна, но когато трябва да се реагира бързо и адекватно, не би трябвало да има никакъв проблем така наречените „допълнителни“ точки „да бъдат разгледани приоритетно, каквато практика ВСС е имал по други теми“, коментира тя.