Сидеров и Чуколов не се явиха в съда – избирали съдебни инспектори

Полицаите и собствениците на клекшопа свидетелстват срещу тях
Сидеров Чуколов

Ангажираността на лидера на „Атака“ Волен Сидеров и съпартиеца му Десислав Чуколов в парламента, във връзка с избирането на съдебни инспектори, доведе до отлагане на делото срещу тях за хулиганство в Софийския градски съд (СГС).

Депутатите са подсъдими за инцидента пред магазина на ул. „Г.С.Раковски“, който предизвикаха вечерта на 9 октомври м.г.

Тогава Сидеров и Чуколов спонтанно решиха, че в магазинчето се продават наркотици и стоки без бандерол, което след това беше опровергано, и започнаха да пречат на гражданите да пазаруват.

Двамата преграждаха пътя на хората с телата си и ги бутаха, а при при опита си да пазарува, гражданин е бил ударен по лицето с шамар от Чуколов.

След това депутатите поставили на отвора на витрината кашон с боклуци и с крака го вкарали в магазина.

Около 23.00 ч. на мястото дошли още полицаи, които се опитали да отделят обвиняемите от събралите се граждани и да прекратят действията на Сидеров и Чуколов. Тогава Чуколов напсувал униформения Петър Делин и му ударил шамар. Волен Сидеров напсувал друг полицай и го заплашил, че ще „го уволни“.

След това му нанесъл удар с юмрук в лакътя на лявата ръка. Днес полицай Делин поиска от съда да бъде конституиран като граждански ищец и предяви иск от 20 000 лева срещу Чуколов. В залата се явиха и останалите пострадали при инцидента полицаи Борислав Богданов и Емил Китанов, както и собствениците на магазина Йордан и Александрина Симеонови.

Адвокатите на подсъдимите обаче поискаха отлагане на делото, защото Сидеров и Чуколов държали да присъстват лично, но ангажиментите им в парламента не позволявали днес да се явят в съда.

От защитата представиха писмено програмата на двамата народни представители, в която се посочва, че участват в дебатите по вота на недоверие срещу кабинета, промените в Закона за отбрана и въоръжените сили и избора на инспектори в Инспектората към ВСС.