ВСС отхвърли предложението да се възобнови проверката за „Яневагейт”

Магистратите гласуваха декларация против обвиненията на Яне Янев
ВСС

С пет гласа „за“, девет „против“ и шест „въздържал се“ Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението за възобновяване на проверката по т.нар. скандал „Яневагейт“. Предложението беше внесено от Калин Калпакчиев и Соня Найденова, а днес бе подкрепено и от Камен Иванов, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева.

Главният прокурор Сотир Цацаров си тръгна от заседанието на ВСС точно в началото на обсъждането на предложението и не участва в гласуването. От началото на днешното заседание отсъстваше и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. В гласуването участваха представляващият ВСС Димитър Узунов, Милка Итова и председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, които са споменавани в разговорите между бившия шеф на градския съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова.

Аргументите за повторното отваряне на случая са нови данни, станали известни след 14 януари, когато ВСС реши да прекрати проверката. Сред тях са докладът на Европейската комисия, където под черта е записано, че проверката е прекратена при будещи съмнения обстоятелства. Друга новост е изготвената в чужда лаборатория експертиза, представена от сайта „Бивол“, която стана част от разследването на прокуратурата по „Яневагейт“.

Найденова и Калпакчиев посочват още, че не са разпитани всички споменати в записите хора, например градският прокурор на София Христо Динев, както и че остана усещане за недовършеност и зависимости.

По искане на Найденова и Калпакчиев Висшият съдебен съвет излезе с декларация по повод обвиненията на лидера на „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев срещу членове на Съюза на съдиите в България и председателите на Върховния касационен и на Софийския градски съд – Лозан Панов и Калоян Топалов. Представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов, който бе номиниран за член на кадровия орган от РЗС, единствен гласува против декларацията.Ясен Тодоров пък се въздържа. Иначе с 15 гласа „за“ ВСС прие декларация, в която осъжда позицията на РЗС от миналата седмица по повод осъждането на Янев за клевета от Румен Овчаров. Писмото на РЗС бе определено от някои членове на съвета като клеветническо, съдържащо недопустими обиди, квалификации, внушения и откровени манипулативни твърдения срещу съдии. Текстът на декларацията е следният: „Висшият съдебен съвет изразява несъгласие с изявленията от последната седмица на ПП „Ред, законност и справедливост“ и на нейния председател г-н Яне Янев, с които неоснователно и безотговорно се накърнява професионалното достойнство на съдиите и тяхното добро име. Не приемаме да се отправят манипулативни внушения за дейността на магистратите и на съдебните органи. Работата на съдиите е публична и се извършва пред очите на обществото, което е една от гаранциите за добросъвестна оценка на работата им от непредубедените граждани. Противопоставяме се на всеки опит за публично обругаване на българските съдии, прокурори и следователи, съдебни институции и съсловни организации, защото така пряко се засяга и уврежда авторитета и независимостта на правосъдието.“