Екатерина Захариева: Всичко, което зависи от правителството относно доклада, ще бъде направено

Нямаме състезание с Румъния, важно е хората да повярват в справедливостта на съдебната система, каза министърът на правосъдието
Екатерина Захариева

Всичко, което зависи от правителството по доклада на ЕК, ще бъде направено, оттам нататък има съдебна система, която е независима и парламент.

Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева по БНТ във връзка с доклада на ЕК.

„Докладите са публични. Имаше доста информация преди официалното им оповестяване. Имаше и различно тълкуване на изводите. Считам, че критиката в доклада е градивна. Хубаво е всяка критика да се приема като такава. Тогава, когато този механизъм е сътрудничество и целта не е да се посочват виновните институции, да се дадат насоки какво трябва да се случи. Оттук насетне следва да се изпълняват препоръките”, категорична е министър Захариева.

По думите й, тези доклади би трябвало да ни помагат.

„Надявам се да не забравим препоръките и институциите които са отговорни да си имат табличката с тях и със сроковете за изпълнение”, каза тя и заяви, че е необходима най-вече активна работа и резултати. „Не само стратегически документи и чисто формална промяна в законодателството”, посочи тя.

Според нея няко неща ще бъдат свършени, но уточни, че някои неща са процеси и даде пример с борбата с организираната престъпност. „Имаме доста добри резултати там. Има препоръки, които ежедневно трябва да се работи по тях. Няма как да кажем „изпълнихме ги”. Измененията на законите, въвеждането на механизмите във ВСС за дисциплинарните производства, това трябва да се случи”, коментира министър Захариева.

На въпрос дали има нещо в препоръките, което да я притеснява, тя отговори: „Няма невъзможни неща, стига да имаш желание и воля всичко може да се изпълни от доклада. Другите държави –членки са успели. Не всичко е в ръцете на правителството. Все пак законодателната инициатива и създаването на условия на институцията. Ние работим активно по законодателните процеси. Оповестихме вчера първото изменение на Закона за съдебната власт. Срокът ни е края на април. Тече работа по Наказателно-процесуалния кодекс, работата по детското правосъдие”, уточни министърът на правосъдието.

На въпроса дали в края на 2016 г. може да очакваме позитивен доклад от ЕК, Екатерина Захариева заяви: „Всичко е в нашите ръце – всичко, което зависи от правителството, ще бъде направено. Оттам нататък има съдебна система, която е независима и парламент”, добави тя.

По повод Висшия съдебен съвет, определен от нея като правителството на съдебната власт, Захариева посочи, че няма да иска оставката на членове в него. „Подаването на оставки е морален акт, няма да ги призовавам да го правят, по-скоро искам да работим заедно“, каза министърът.

Захариева видя и положителни сигнали в работата на ВСС. „На първото заседание, на което бях, имаше 47 точки, а на вчерашното, само две, при това мотивирани“, посочи Захариева. Минисътърът на правосъдието изрази надежда, че Законът за съдебната власт ще се приеме от Министерския съвет на 2 март.

Според Захариева, макар и със сериозни дебати, той ще мине и през парламента.

Министърът на правосъдието за пореден път повтори, че промяната в т.нар. „съдебна карта“, която определя броя на съдилищата и съдиите в страната, няма да лиши хората от правосъдие, а ще повиши качеството на работата. На въпрос за успехите на Румъния в борбата срещу корупцията и изоставането на България, Захариева отговори, че не е важно дали ще стигнем една или друга държава, а дали хората ще повярват в справедливостта на съдебна система.

Министърът допълни, че няма състезание с Румъния, както и че наблюдението над страната от ЕК няма да падне тази година.

По повод външните експерти, които ще анализират работата на прокуратурата, Захариева посочи, че това не е спецнадзор. „От тях очакваме пълен анализ на процесите, което и поискахме“, уточни министърът на правосъдието.