Калин Калпакчиев: Премиерът да нареди проверката по „Яневагейт” да се възобнови

Трудно е да искаш от замесен субект сам себе си да проверява и разследва, каза членът на ВСС
Калин Калпакчиев

На фона на случващото се в държавата, министър-председателят трябва да нареди да се извърши проверката по „Яневагейт“.

Това каза по БНР Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет изрази през БНР. Вчера съдебните кадровици във ВСС поискаха възобновяване на проверката заради нововъзникнали обстоятелства.

Според Калпакчиев обаче възниква въпросът дали ВСС е способен да извършва проверки по факти, касаещи корупционно поведение, защото, по думите му, се показва неспособността на ВСС да прави проверки по казуси, разкриващи зависимости.

„Трудно е да искаш от замесен субект сам себе си да проверява и разследва“, допълни той.

Проверки от типа на „Яневагейт“ по думите му трябва да се извършват с различен тип стандарт на доказване – т.е. дори при основателно съмнение да може да се стигне до понасяне на дисциплинарна отговорност.

Във всеки един момент можем да поискаме отново да се възобнови проверката, коментира още членът на ВСС. За разлика от случаи на други лобистки скандали в съдебната система, сега прокуратурата не дава своевременно и достатъчно информация за разследването, а главният прокурор отказва да информира ВСС и обществеността, заяви Калпакчиев и определи това като недобър сигнал. Обяснявам си гласуването с търсенето на разумен процедурен компромис по време на обсъждането – така Калпакчиев коментира гласовете „въздържал се“ по време на гласуването и отхвърлянето на предложението случаят „Яневагейт“ да се отвори отново.

В аналогия на популярния въпрос за образа в огледалото, Калин Калпакчиев каза, че образът в огледалото на ВСС не е добър, защото резултатите от работата му не са добри. Промяната в съдебната власт не е лесна, но не бива да се отказваме да поставяме конкретни въпроси и да искаме конкретни решения: Натрупва се критична маса в съдийското съсловие и сред гражданите, която в един момент ще направи промените неизбежни.

1 Коментар

  1. Абе идиот заради такива като тебе един СЪДИЯ се самооби!!!!!

Коментарите са ограничени.