Цацаров иска ВСС да разследва следовател, нарекъл го шеф на шпицкоманда

Бойко Атанасов твърди, че има дело и срещу премиера, с което го притискат да направи „правилната” съдебна реформа
Сотир Цацаров1

Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил писмо до членовете на Висшия съдебен съвет, в което иска да се извърши пълна проверка на изнесените твърдения от следовател Бойко Атанасов в интервю пред сайта „Биволъ“.

За това съобщи пресцентърът на прокуратурата. Атанасов е следовател от от Следствения отдел към Софийската градска прокуратура.

В съобщението на прокуратурата са цитирани изказвания на следователя в интервюто, за които главният прокурор иска да се извърши проверка:

„Следователят Бойко Атанасов излага твърдения за неравномерна натовареност на следователите, както и за това, че образуването на дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи, които не изпълняват разпорежданията и на главния прокурор, е „нещо вече обичайно в структурата.

Има дела срещу министри, неизвестни извършители, министри. Министър-председател. Може да има и него…Това са тайни, които се използват, когато наближи момента да се случват важните събития около съдебната реформа. …. Това е една малка, мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Какво казва Бойко Атанасов пред „Биволъ“:

Шпицкоманда от 5-6 следователи се занимават с делата на политици. Лично главният прокурор Сотир Цацаров контролира работата им и те му се отчитат пряко.

При тях отиват всички важни дела за корупция и други престъпления по високите етажи на властта. Делата се завеждат срещу неизвестен извършител, стоят в бюрата им и се възобновяват, когато трябва да се окаже политически натиск. В интервюто следователят твърди, че може да има и дело срещу Бойко Борисов, заведено още докато е бил кмет на София, било в възобновено, за да се извърши „правилната“ съдебна реформа. Ако прокурорите решат по вътрешно убеждение дали да образуват дела, без инструктаж на главния прокурор биват „опрасквани“, като им се намаляват заплатите, образуват им се дисциплинарни производства или биват затрупват с преписки „за изпотяване“.

„Значи, разпределението на делата в Софийска градска прокуратура става по съмнителен за закона начин, с който са нарушени правата, правомощията на всички работещи следователи. Създадени са три сектора: Един сектор от 6-7 следователи, които се явяват нещо като шпицкоманда, на които се дават всички дела, които са свързани с икономическа и политическа корупция, престъпления извършени от служители на МВР, членове на Министерски съвет, депутати“, разказва Атанасов и продължава:

Аз съм във „Втори сектор“, там единствено има дадени като правомощия за разследване дела по чл. 212 ал. 5 (документна измама в особено големи размери – бел.ред.) и „Трети сектор“, който е предимно изграден и от най-много следователи, около 40, които разследват следствени поръчки.“

Следовател Атанасов разказва и за селекция, която е правил Петьо Петров (Еврото), който беше шеф на следствения отдел към СГП, но беше освободен по негово желание, въпреки предложението да му бъде образувано дисциплинарно производство. Проверявани са били почти всички следователи: „кой става, кой е податлив на влияние.“

„… Хора, на които може да им се нарежда. Който може да му се вземе делото, делото да престои известно време в кабинета на ръководителя на Следствения отдел, или на ръководителя на сектора, както е сега. И след това да му се върне. А това поне по НПК го няма. Имаме прокурор, имаме разследващ А ръководители на сектори, които не са снабдени с процесуален инструментариум да зимат делата и да ги връщат, да дават указания как да се разследва, това е грубо нарушение на закона, което се толерира от ръководството на прокуратурата досега, от г-н Цацаров, в момента.“, казва още Атанасов.

От сайта „Биволъ“ се разбира, че следва продължение на интервюто на Бойко Атанасов.

Това е първият магистрат следовател, който по закон работи под надзора на прокуратурата, но излиза с критична позиция на институцията на Цацаров.

Наскоро позиция за нуждата от промени и реформа в съдебната система изразиха съдии, като излязоха в тоги на стълбите пред Съдебната палата, и бяха подкрепени от свои колеги в страната, чрез ден на отворените врати. Подкрепа за реформа включително и в прокуратурата изразиха и над 200 адвокати с отворено писмо до съдебния съвет.