Българските евреи ще предложат православната ни църква за Нобелова награда

В Ерусалим премиерът Борисов се срещна с представители на българската общност в Израел 

10400143_1772645439630185_8204848348268292124_n

Ще предложим  Българската православна църква да получи Нобелова награда за мир за спасяването на  българските евреи от холокоста, съобщиха представители на българската общност в Израел на среща в Ерусалим с премиера Бойко Борисов.

Ние като българи действително имаме основание да сме братя с израелския народ и да се гордеем с това, което преди 70 години българският народ е направил, каза Бойко Борисов, цитиран от Фокус.

„Приятелството между България и Израел и по принцип с еврейската общност датира от спасяването на българските евреи, така че ние до живот ще сме си близки и признателни и действително чест прави на Израел, че никога не го забравя. Истински благодаря на тези хора, които са живи участници и припомнят историята и какво е направил народът, какво е направила църквата и ние като българи действиелно имаме основание с тези хора да сме братя и да се гордеем с това“, каза още премиерът Борисов.

По думите му, поколенията вече трудно си спомнят, а тогава целият народ се е вдигнал и е защитил евреите.

„И ръководството на държава тогава, и царят, но народът е свършил голямата работа”, допълни Борисов. Той припомни още, че на един квадратен километър в центъра на София има действаща православна църква, действаща синагога, действаща джамия и действаща католическа църква.

„България е уникална. Не знам дали в друга държава на един квадратен километър има четири храма”, каза още пред българската общност в Израел министър-председателят Бойко Борисов.

Отношенията ни с Израел са повече от приятелски, с Бенямин Нетаняху сме добри приятели, имаме много общи политики и идеи, каза по време на срещата късно снощи премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Българският министър-председател е на двудневно работно посещение в Израел. По-рано в сряда той посети  Палестина и в град Рамала се срещна с министър-председателя Рами Хамдала и с президента  Махмуд Абас.

България е уникална, защото години наред работи добре с палестинската общност, и същевременно е в братски отношения с Израел и с българската общност. Израел е може би единствената страна, където отношението на всички към нашата страна е еднакво, без значение дали са десни, леви или от други партии – България я обичат всички, каза Борисов.

Той препоръча на българската общност да прави представителства в България, защото в страната има много възможности за бизнес – в селското стопанство, във военната промишленост, телекомуникациите, електрониката и във  високите технологии. Със своите млади, талантливи хора България е чудесно място за правене на бизнес и за развитие на логистични центрове, каза българският министър-председател.  Ако в България направим такава лоша магистрала като тази от Тел Авив до Рамала,  „медиите ще ме изядат“, каза Борисов по повод  строителството  на инфраструктурни проекти в Израел, на които работят и наши работници.

На въпрос дали не може правителството да защити от грабеж старите, самотни хора в селата, Борисов посочи, че в момента се прави реформа в МВР.

Сега по документи има хиляди полицаи, но от тях поне шест-седем хиляди не са на улицата, а са в администрацията, каза той.

Решението е тези хора да са в патрули по улицата. Този проблем е неприятен, защото всичките престъпници се разкриват, но това става след 15-ата или 16-ата кражба. Полагаме огромни усилия  за реформа и мисля, че превенцията е по-важна, каза Борисов.

„Тези, които завчера направиха обира (в търговски център в столицата в понеделник от инкасо автомобил бяха откраднати над 400 хиляди лева – бел.ред.), също ще ги хванем – това мога да ви го гарантирам, от това, което службите правят, но тези неща не трябва да се случват и хората да бъдат спокойни“, каза Борисов.

България остава в нашите сърца, защото тя спаси нашите майки и бащи през Втората световна война, посочи Мони Бар, почетен консул на България в Израел. Споменът минава от поколение в поколение. Българската общност е с голямо влияние в Израел – имаме представители в икономиката, литературата и медицината. Тези хора имат успехи, защото България ги научи на честност, трудолюбие и скромност, посочи почетният български консул. България и Израел  са обречени да бъдат близки приятели, за да решават сложните проблеми на сигурността и на икономическото сътрудничество и обмен на идеи, каза той.

 

Премиерът Борисов поздрави българската общност от името на цялата делегация – вицепремиерът Томислав Дончев, външният министър Даниел Митов, бившият външен министър Николай Младенов. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна на събитието и с представиветели на Асоциацията на бившите студенти в България. Те му подариха икона, изобразяваща Богоявление.