Илиян Василев: Докога ще се колебаем за шистовия газ!

Илиян Василев

България е страна на контрареволюциите, констатира в блога си бившият ни посланик в Москва и икономически експерт Илиян Василев. В реплика, озаглавена „Контрареволюционно“, Василев написа:

„Вече съм убеден – България е страна на контрареволюциите.

В света върви шистова революция, у нас в ход е шистова контрареволюция и мораториум.

Колчем народът тръгне да протестира – веднага ще се организира „спонтанно“ контрапротест и контрамитинг.

Понякога дори предложенията и законопроектите ни тръгват като „контра“ на нормалната логика и човешките стандарти.

На всяко нормално действие и човек у нас има поне двама контра или противодействащи.
За това и контрата винаги остава у нас.
Горното по повод на режисираният от прес-службата на МС първи въпрос към премиера Борисов относно „решимостта“ му за задържи мораториума и отговорът, че чака някой да го убеди, че фракингът е безопасна технология.

Когато наложи мораториума – бяха осъществени 400,000 фракинг операции – технологията не бе безопасна.

Когато станаха милион и триста хиляди – пак не е безопасна.

Въпросът е – колко фракинг операции трябва да бъдат проведени за да приеме уважаемият господин председател, че технологията е съизмеримо с другите индустриални технологии безрискова?“

Както предупреждавах на времето не Шеврон има нужда от България. България има нужда от най-новите технологии и от компании като Шеврон за да ги приложи. От това, че правителството отне разрешението на Шеврон след обявен от него търг американската компания не пострада значително – само през миналата седмица обяви са две големи открития в други части на света. Но ние си останахме там където бяхме преди четири години – без знания за това какво има и дали е изгодно да се добива.

Задълженията за информираност в решенията на всяко правителство си остават пряка отговорност на самите министри . те са длъжни да се информират пълноценна и балансирано и да вземат решенията – кои са и как се управляват рисковете и в последна сметка дали изобщо искат да проучват и добиват нефт и газ и с какви технологии.

Всеки в индустрията на проучването и добива на нефт и газ ще Ви каже – фракингът и добивът на шистов газ не са най-рисковата дейност или технологии, които се прилагат.  Рискът от тяхното приложение е познат, сравним, дори тривиален за управление. Ако има проблеми, които възникват с околната среда, те са в други области и съвсем не във фракинг операциите.

В трудните време, в каквито живеем, истинските лидери не се познават по движението им по талвега на удобното и целесъобразното, а от визионерството и смелостта им да вземат решение, който може и в краткосрочна перспектива да не им носят дивиденти.

Нали никой не се съмнява, че в момента в който бъде открит нефт или газ у нас и цените спаднат редицата на желаещите политици да поемат „отговорност за успеха“ няма да има чет.

Многобройните опити за обществена дискусия и дебат се натъкват на нежелание за смислен и пълноценен обществен дебат, в това число и екорадикалите и стоящите зад тях сили. Статуквото на мораториума напълно ги удовлетворява.

Заблуда е, че може да има някаква устойчива договореност с подобни хора – примерно мораториум върху фракинга срещу снизходително отношения към конвенционалния добив на нефт и газ на сущата или в морето, защото почти винаги е необходимо да се прилагат методи на интензификация за подобряване на икономическата рентаблиност. Истерията, която се разгърна около шистовия газ сега преследва всеки опит за изследване и за провеждане на сеизмични проучвания. На практика целия сектор проучване на нефт и газ у нас е блокиран.

Контрареволюционерите започнаха с ГМО забраната, без изобщо да дадат информация на хората, че на практиката цялата съвременна съвременна база от храни на човечеството е отдавна генно модифицирана. Ако има нещо да са забранява то това е безкритичното отношения и липсата на работещи контролни и регулаторни институции.

След това атаката на същия микс от леви антиамерикансти, националисти и радикални енвиронменталисти се фокусира срещу шистовия газ – отново без обществен дебат, без дискусия – по класическата за отминали времена схема – „по нареждане от горе“. Тези които обществото бе натоварило да го информират по длъжност и занятие – геолози, геофизици, сондажни инженери и други експерти в сферата на добива на нефт и газ бяха лишени от възможността да споделят своите оценки и мнения – затова пък всякакви екорадикали, политици, социолози, пиар специалисти громяха фракинга без страх невежеството им да бъде санкционирано.

Утре, а вече и днес, обект на подобни атаки ще бъде и споразумението за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС. И отново във фокуса са страховити прогнози за ужасни последствия, за пъклените планове на американците да пленят и заробят европейците.

Схемата е позната, целта е отново разделяй и владей. В ход е идеологическа и информационна война между Запада и Русия – ако не сте забелязали.

Затова препоръчвам следващия път, преди Парламентът или правителството да вземат решение, което забранява каквото и да било, още повече технологии или процеси, които не познава, поне да организират пълноценна и балансирана обществена дискусия.

Само така решенията могат да бъдат информирани.

Иначе ще останем в опашката на човешкия прогрес – царство на контрареволюциите и нищоправенето.

Страна в която хората са равнодушни дори на приказката за българския казан в Ада.

ХХХ

Припомняме, че вчера министър-председателят Бойко Борисов заяви на пресконференцията с Джон Кери, че позицията ни за шистовия газ остава същата и докато не бъдат намерени достатъчно убедителни безопасни технологии, мораториумът остава в сила.

Днес пък от парламентарната трибуна министърът на икономиката Божидар Лукарски потвърди тази позиция и успокои, че не следва да имаме притеснения по въпроса.

6 Comments

  1. Не ми е симпатичен Василев. И защо вечно дават мислите му в сайтовете? Предварително знаем, че ще пише против Русия, ще хвали САЩ и т.н. Не е интересно. Светът се отказва от шистовия газ, а ние трябва да поканим някакви фирми да си правят печалбите у нас. Стига! Отказахме се от приятелите си (и благодарение на И. Василев), сега викаме вълка да ни изяде.

  2. Страната ни е малка и замърсяването може да е фатално.Продажник!

  3. Илиян Василев не е забравил, нито иска да сваля правителството.Само ни показва колко е голям проблема с ПЕТАТА колона у нас!

    • точно казано, ние сме нация контра на всичко ново, затова сме и ще бъдем най-бедните в Европа, както, най -продажните и най-простите за манипулации от българската пета колона на Путин. Хак ни е !!!

    • И сега сме колона но на САЩ.Нима зависи нещо от нас?

  4. А за половингодишните национални протести срещу проучванията, предшестващи мораториума, Илиян Василев забравил ли е? Или му се иска да свали правителството?

Коментарите са ограничени.