Нов протест във Фейсбук: Санкциите на КФН срещу медии са цензура

Според адвоката Александър Кашъмов има съмнения за едностранчив подход на регулатора спрямо определени медии

10905998_609291792550817_4789832973037833224_n

Протест с надслов „Санкциите на КФН срещу медии са цензура“ по повод наложените глоби от Комисията за финансов надзор на няколко медии се организира в социалната мрежа Фейсбук.

Инициатор е Мрежа за свободно слово, а събитието е насрочено за понеделник в 12 ч. пред сградата на Народното събрание в София.

Глобата от 160 хиляди лева беше наложена на медийната група „Икономедиа“, която е издател на „Капитал“ и „Дневник“ за публикации, окачествени като съставляващи пазарни манипулации, заради отказа журналистите да разкрият източниците си на информация.

Със същите аргументи със 100 хиляди лева е глобено и изданието „Зов нюз“ от Враца. Става въпрос за публикации около банковата криза през юни месец. Подобни разследвания неотдавна бяха проведени и срещу „Медиапул“ и „Биволъ“.

„Журналисти получават ултимативни и заплашителни писма от КФН със заплахи за административни процедури и подвеждане под наказателна отговорност? Дори и за написано като личен статус в социалната мрежа Фейсбук, пише в страницата на протеста. Според организаторите, тъй като работодател на КФН е Народното събрание и „защото всяка партия на хартия имаше амбиции за медийната среда“, Мрежата за свободно слово ще проведе флашмоб.

Те настояват да разберат „чии интереси защитава независимият регулатор и чия поръчка“. „Ще внесем няколко декларации от професионални организации в парламента и ще очакваме всички, за които журналистиката е ценност. Журналистиката, чието ниво в България и заради подобни акции е на опашката в Европа“, допълват организаторите.

Александър Кашъмов: Глобата на „Икономедия“ е безпрецедентна форма на цензура

Като безпрецедентна форма на цензура определи адвокат Александър Кашъмов глобата, която Комисията за финансов надзор (КФН) наложи на „Икономедиа“ преди дни, съобщи БНР.

„Ако трябва да сравняваме с времето преди 1989 г., ние никога не сме виждали такива уродливи и явни форми на проява на цензура“, каза той в предаването „Преди всички“ по БНР.

Кашъмов е специалист по правото на достъп до информация, защитник на свободата на словото и представлява „Икономедиа“ по цитираните дела.

Според Александър Кашъмов има съмнения за едностранчив подход на КФН спрямо определени медии. „Медии, свързани с кръга около Делян Пеевски, бяха изключително гласовити преди и по време на кризата с КТБ, но не сме виждали по никакъв начин да бъдат санкционирани. Така че има нещо очевидно тенденциозно и едностранчиво“, казва адвокатът.

Той допълва, че решението на КФН е тежък удар срещу свободата на словото в България. „Местните медии в България, които едва свързват двата края и които са изключително важни за местната общност, разказват за нередностите на място, критикуват властимащите и бизнеса. Тези нещастни медии, в които работят по двама-трима, понякога по един журналист, да бъде глобена със 100 хиляди лева, това означава на практика закриване на медията“, подчертава Кашъмов.

Според него е странно това, че на врачанския „Зов нюз“ е наложена глоба за това, че публикува репортаж за случващото се във Враца покрай кризата с КТБ, а това е информация, която тече и по всички централни печатни и електронни медии.