Военният министър: Положението с бежанците в Гърция, Македония, Сърбия е изключително обезпокоително

По наша информация в Гърция към момента се намират около 36 000 бежанци, каза Николай Ненчев пред депутатите в комисията по отбрана

Ненчев

Положението с бежанците в Гърция, Македония, Сърбия е изключително обезпокоително, каза пред депутатите в парламентарната комисия по отбрана министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БТА.

По наша информация в Гърция към момента се намират около 36 000 бежанци, посочи Ненчев, като отбеляза, че в последните дни са били взети решения от Македония и Сърбия за затваряне на границите им, „което ни кара да бъдем сериозно обезпокоени“. Дали тази бежанска вълна ще се насочи към България ние не бихме могли да предвидим на този етап, но сме готови за това, посочи министърът, който заедно с началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов представи в комисията информация за подготовката на въоръжените сили за изпълнение на задачата за участие в охраната на държавната граница.

Убеден съм, че сме си свършили добре работата, направихме всичко необходимо, създадохме необходимия план за действие, необходимите инструкции, които подписахме съвместно с министъра на вътрешните работи. Постигнахме много добри резултати с МВР в съвместните обучения и тренировки, отбеляза министърът.
В отговор на въпрос какви са плановете при евентуален наплив на бежанци, министърът посочи, че целта ще бъде те да бъдат възпирани, защото, ако не са насочени към съответните контролно-пропускателни пунктове, това е нарушение на законодателството. Стремим се към недопускане на такива бежанци, ще следим стриктно и какви са тези хора, посочи министърът на отбраната.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов запозна с плана за съдействие на МВР в извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по българо-гръцката граница. Той включва различни фази и елементи, сред които изграждане на лек тип защитни съоръжения, подпомагане на областния управител и всички структури по изграждането на временни приемателни центрове. Ще осигурим съвместни гранични патрули, вече са определени необходимите хора, които ще работят на смени заедно с хората от МВР, каза Попов.

Определени са доста амбициозни срокове, тъй като един от големите проблеми е, че тази ситуация може да се развие доста бързо. Имаме готовност и за усилване с допълнителни сили и средства, определени са формирования, които ще участват, включително от ВМА, „Военна полиция“, от ВВС, като основната тежест пада върху Сухопътните войски, каза ген. Попов. Той посочи още, че е създадена цялата регулираща база със съответните заповеди, указания по планирането, и потвърди, че военнослужещите ще бъдат с оръжие. Създадени са и необходимите условия за настаняване на личния състав. Подготовката, която планираме, ще бъде регулярна и ще продължи, посочи ген. Попов.