Бъчварова: България има готов план за действие при евентуален миграционен натиск

Вътрешният министър е предложила в Брюксел условията и изискванията, които ЕС ще постави към Турция по отношение на границата с Гърция, да важат и за българо-турската граница

Румяна Бъчварова

Страната ни има готов разработен план за действие при евентуален повишен миграционен натиск, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред журналисти в Брюксел.

„Това, което правим, е да организираме в различни варианти на три нива ресурса, при един потенциален по-остър и по-голям натиск. Всичко това, което би могло да се случи, анализирайки развитието на ситуацията по други граници през миналата година, е заложено в плана и подсигурено с мерки. В този смисъл бе и проведеното учение „Граница 2016“. Към момента сме засили присъствието на границата, контролът, все още натискът е аналогичен на този от миналата година, няма засилване, допълни министър Бъчварова.

Вътрешният министър уточни, че българското правителство е представило на ЕК и обосновано искане за допълнителна помощ, свързана с повече техника, специфичните устройства за наблюдение, подпомагане на спешните действия, екипировка, камери. „Има предложения от други държави да ни подпомогнат на двустранна база“, каза още тя.

Министрите на вътрешните работи на ЕС обсъдиха днес проблемите, свързани с миграционния натиск и мерките, които евентуално да бъдат включени в споразумението с Турция, съобщиха от пресцентъра на МВР. Очаква се то да бъде договорено на следващия Европейски съвет на 17 – 18 март.

„Имахме много продуктивен диалог, основният въпрос е как да се осигури по-бързата реадмисия на тези, които биха влезли от Турция в Гърция, поясни министър Бъчварова пред журналисти в Брюксел.

„Поставих въпроса за това, че ако искаме да гарантираме външните граници на ЕС, трябва да прилагаме същите мерки по българо-турската граница, както по турско-гръцката. Получих за това разбиране и одобрение от колегите“, добави тя. Вицепремиерът изрази надежда тази възможност да бъде включена в окончателния текст на споразумението с Турция.

„Мога да кажа, че всички осъзнават опасността от развитието на нови маршрути  – потенциално през България, Албания или Италия. Затова всички са на мнение, че трябва да се следи ситуацията, за да не се допусне отново нещо подобно като разработването на Балканския маршрут вследствие на операцията в Средиземно море миналата година“, каза вицепремиерът Бъчварова.

Вътрешният министър е предложила условията и изискванията, които ЕС ще постави към Турция по отношение на границата с Гърция, да важат и за българо-турската граница. На практика това ще предотврати едно такова неблагоприятно развитие на алтернативни маршрути, посочи тя.