Обама посрещна канадския премиер в Белия дом

Преди началото на церемонията двете страни обявиха, че са набелязали обща цел за намаляване на вредните емисии на метан в петролния и газовия отрасъл, за да спазят, както каза Обама, „най-амбициозното споразумение в историята на борбата с климатичните промени“, сключено в Париж
Трюдо и Обама
Трюдо и Обама

Американският президент Барак Обама посрещна топло и с голяма тържественост днес канадския премиер Джъстин Трюдо в Белия дом, с което приключи периодът на хладни отношения между двете страни и започна нов – на споделени цели в областта на климата и търговията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Избирането ви и първите ви месеци на власт придадоха нова енергия и нова динамика не само на Канада, но и в отношенията между страните ни, каза Обама, обръщайки се към младия либерален лидер, който се различава рязко в политиката, а и в стила си, от своя предшественик, консерватора Стивън Харпър, посочва Франс прес.

При тази първа от 19 години официална визита на канадски премиер в Съединените щати Джъстин Трюдо и съпругата му Софи Грегоар бяха посрещнати с изпълнение на националните химни, с 21 топовни изстрела и преглед на почетната рота на южната морава на Белия дом.

Обама приветства гостите си с „Добре дошли, приятели“ на френски език, похвали чудесните деца на канадския премиер и изтъкна общите ценности на двете големи държави, които имат най-дългата обща граница в света. С усмивка той припомни и старото съперничество между двете страни в една чувствителна сфера – хокея.
Трюдо изрази задоволство от силните връзки с американците, които нарече „съюзници, партньори и приятели“.
Както и Обама, канадският премиер акцентира върху важността на темата за климата – „за да можем да оставим на децата и внуците си една по-чиста планета“, каза той.

Точно преди началото на церемонията двете страни обявиха, че са набелязали обща цел за намаляване на вредните емисии на метан в петролния и газовия отрасъл, за да спазят, както каза Обама, „най-амбициозното споразумение в историята на борбата с климатичните промени“, сключено в Париж през декември миналата година.

Двете страни се ангажираха до 2025 г. да ограничат емисиите си с 40 до 45 процента спрямо равнището от 2012 г., призовавайки другите страни да се присъединят към тази цел или да определят собствени срокове.
Те обещаха също да предприемат стъпки за борба с климатичните промени в Арктика и да ускорят развитието на зелени технологии.