Даниел Митов: Споразумението между ЕС и Турция трябва да гарантира сигурност на българските граници

 

Даниел Митов Снимка Пресцентър на МВнР

В окончателния вариант на споразумението между Европейския съюз и Република Турция трябва да се гарантира, че сухопътните граници между България и Турция, между Гърция и Турция и Черно море няма да се превърнат в нов маршрут за трафикантите на хора.

Това каза министърът на външните работи Даниел Митов по повод постигнатото споразумението между Турция и ЕС във връзка с преодоляване на бежанската криза в интервю за предаването „Още от деня” по БНТ.

„Има определени принципи, които са предложени от страна на Република Турция, а Европейският съвет се е ангажирал да работи по тях, но без да се е ангажирал с цялостното им приемане”, уточни той.

„Преговорите продължават. Ясно е, че не всички параметри ще бъдат приети. Убеден съм в това”, допълни външният министър.

Според него хубавото е, че все пак излезе посланието, че „Балканският маршрут” е затворен. „Това е целта – връщането на контрола върху външните граници на ЕС. Постигането на споразумение между ЕС и Република Турция трябва да гарантира създаването на механизми, така че и двете страни да имат ефективен инструментариум, за да могат да контролират процесите”, посочи министър Митов.

„Хубаво е, че Турция се ангажира да приема обратно нелегалните мигранти, които са заловени в турските териториални води от една страна, и от друга да приеме и тези, които вече са в Република Гърция, но не подлежат на международна закрила, тоест не са бежанци”, отбеляза той.

По думите му, едно от нещата, които България и останалите европейски страни са успели да постигнат е именно разграничаването между двете категории хора – бежанци и икономически имигранти. „По-големият процент на хората, които навлизат в Европа не са бежанци. И това е ясно установен факт”, заяви той.

„На следващия Европейски съвет ние ще настояваме за два много важни елемента, които трябва да станат част от споразумението, когато има такова. Този елемент в текста на декларацията, който казва, че трябва да се отдели специално внимание на несъздаването на нови маршрути трябва да бъде засилен. Тоест в окончателния вариант на споразумението трябва да се спомене, че сухопътните граници между Република България и Турция, Гърция и Турция и Черно море няма да се превърнат в нов маршрут за трафикантите на хора”, категоричен бе министър Митов.

Той уточни, че това е било обект на обсъждане днес в Брюксел.

„Аз ще го поставя още веднъж на съвета на външните министрите в понеделник и вече на големия формат на държавните и правителствени ръководители тази позиция трябва да бъде защитена”, подчерта външният министър.

По думите му, вторият елемент е свързан с либерализацията на визовия режим за Турция и с това да има мониторинг дали южната ни съседка наистина изпълнява споразумението