Ангел Джамбазки: Споразумението с Турция ще е краят на ЕС

Срещата на върха между съюза и южната ни съседка е предизвикала много силен гняв в европейските общества, смята той

Ангел Джамбазки

 

„Споразумението с Турция ще е краят на Европейския съюз такъв, какъвто е в момента”, каза Ангел Джамбазки в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Срещата на върха между ЕС и южната ни съседка е предизвикала много силен гняв в европейските общества, смята Джамбазки. По думите му „дори моите изказвания звучаха умерено в сравнение с тези на някои от колегите му.

Той каза, че от едната страна на това споразумение стоят хилядите мигранти, които искат да навлязат в Европа, а от другата – лицемерието на европейските лидери, които са готови да си затворят очите за положението в Турция, с цел да спрат потока от мигранти. „Турция води парада в момента”, допълни Джамбазки.

„Европа на Ангела Меркел е на колене, но тази на Виктор Орбан набира сила”, смята Михаил Мирчев. По думите му Европа е закъсняла с реакцията си. „Защо ЕС не реагира когато Турция вкарва бежанците на гръцките острови”, каза той. По думите му Европа заобикаля основния  проблем.

И Джамбазки, и Мирчев смятат, че сделката между Турция и ЕС няма да бъде спазена от южните ни съседи. „Европейските либерали си мислят, че могат да правят пазарлък с Турция, но не знаят, че пазарлъкът е измислен в Анкара”, каза Джамбазки.

По повод репортажите за Динко от Ямбол и двамата гости в студиото са единодушни, че подобни действия нямаше да има от страна на гражданите ако съществуваше държавност. „Или Динко в Странджа или гарата в Кьолн”, допълни Джамбазки.

Михаил Мирчев добави, че и Шенгенската система също е неефективна. „В центъра на Европа се изграждат непристъпни държавни граници”, добави той.