Обама и Трюдо обсъждаха кризата с бежаците, изборите, хокея и бирата

Това е първото посещение на канадски премиер в САЩ от близо две десетилетия

трюдо и обама 2

Канада не трябва да се готви за приток на имигранти от САЩ, бягащи след президентските избори, пошегува се президентът Барак Обама по време на срещата си в Белия дом с канадския премиер Джъстин Трюдо, предаде ДПА.

„Всеки път, когато имаме президентски избори, нашите приятели на север трябва да се готвят за масово пристигане на американци, заклели се да се преместят в Канада, ако спечели човекът от другата партия“, каза Обама по повод шансовете на Доналд Тръмп да стане президент. „Но обикновено нещата се обръщат към добро“, заключи с усмивка той, като отбеляза, че някои са се заричали да напуснат САЩ, ако той бъде преизбран през 2012 г.

На пресконференцията в Розовата градина Обама каза, че Доналд Тръмп се различава от останалите претенденти за кандидат-президентската номинация на републиканците само по това, че е по-провокативен в изказа си по техен адрес.

Обама окачестви като „цирк“ вътрешнопартийните избори на Републиканската партия.

Либералът Трюдо, който стои по-близо до демократите на Обама, отколкото до републиканците, се изказа дипломатично, когато бе запитан за възможността Тръмп да стане президент. „Отношенията и приятелството между нашите две страни отиват далеч отвъд всеки две личности или всякакви идеологии“, каза той на пресконференцията, цитиран от БТА.

Премиерът подчерта, че има „огромно доверие в американския народ“ и че очаква да работи с бъдещия обитател на Белия дом, който и да е той.

трюдо обама 1

На срещата си на Южната морава до Белия дом Обама и Трюдо си размениха шеговити забележки за това коя от двете страни е по-добра на хокей и чия бира е по-вкусна. Двамата признаха, че никога няма да постигнат единодушие по тези въпроси.

Президентът на САЩ отбеляза, че купата Стенли сега е притежание на „Чикаго блекхоукс“ от града в който той живее, а думите му бяха посрещнати с освирквания и смях.

Това е първото посещение на канадски премиер в САЩ от близо две десетилетия, отбелязаха агенциите.