Шест (плюс) причини КФН да глоби врачанския „Зов”

КФН

Колегите от врачанския вестник и сайт „Зов Нюз” могат да спят спокойно. Едва ли ще се наложи да платят глобата от 100 000 лева, която им наложи Комисията по финансов надзор” (КФН).

Това нелепо до глупост решение има съвсем други цели. Обаче ефектът ще бъде като опита на носорог да свери ръчен часовник.

Вевести лого правилното

 

Първата цел е да се демонстрира обективност. Сиреч – „Ето, глобяваме не само „Икономедия”, ние имаме еднакво отношение към всички”. Като прибавите и проверките срещу „Медияпул” и „Бивол” и чергата става шарена.

Втората цел е превантивна. Така се спира безконтролното препечатване на едни новини, мнения, позиции от опасните големи централни медии надолу по хилядите местни информационни сайтове. А всяка такава позиция, умножена по 100 примерно малки сайта дава внушителен ефект.

Третата цел, свързана с втората, е да се остави вратичка за всякакви удари. Сред коментарите, последвали решението на КФН се задава въпроса: „А защо не са глобени и медиите на Пеевски, които атакуваха КТБ още от лятото? Предполагаемият отговор е Може и да се глобят, при определени условия и ако се наложи…

Четвъртата цел е да се покаже бдителност. Щом КФН има възможност да следи такива малки източници на информация (според различните броячки информационните сайтове у нас са над 4000) значи Големият брат наблюдава и контролира всичко. Правете си сметката.

Петата цел е за прехвърляне на отговорността и за демонстриране на дейност. Не контролните и регулаторни органи са виновни за един или друг провал на финансова институция, а медиите, които ги предизвикват.

Шестата цел е тестова – как обществото ще реагира на една откровена провокация и докъде може да се стигне в опита за контрол върху медиите. Очевидно – доста далеч.

Останалите по-важни и видими цели, свързани с „Икономедия” вече бяха описани в коментари, реплики и граждански и политически позиции. Подкрепа и одбрения за подхода на КФН засега липсват.

1 Коментар

  1. само не ни пробутвайте версията, че врачанския зов се бори за истината. вестник на хранилка при врачанския кмет, абониран за обществени поръчки и глух и сляп за истинското състояние на града

Коментарите са ограничени.