Сашо Дончев: Повече законност, по-малко държава

 Светата троица на свободното общество са свобода, собственост и справедливост
Сашо Дончев
Председателят на Българската стопанска камара и шеф на „Овергаз“ Сашо Дончев

 

Държавата може да има проблеми само ако ние гражданите й откажем правата и парите, които тя получава от нас. Но ние традиционно, доказали сме го вече, сме достатъчно щедри в глупостта си да не й отказваме нищо.

Това заяви в студиото на „Неделя 150” председателят на Българската стопанска камара (БСК) предприемачът Сашо Дончев във връзка с негативните оценки на ЕК за условията за правене на бизнес у нас.

„Всички вие, ние знаем, че всяка година добросъвестно зареждаме с нови 34 милиарда лева бюджета на нашата държава и дори не правим опит да изискаме отчет за това какви ползи за обществто тя е произвела с тези пари. Още по-щедри, като че ли, сме с правата, които сме й предоставили” констатира Дончев.

„Нашата, наричаща себе си демократична държава, наследи от комунистическата държава, която ние уж бяхме тръгнали да разрушаваме, огромни права, които са насилствено, а не доброволно отчуждени от нас, нейните граждани. Повечето от действащите на територията на нашата страна закони не са синоним на справедливост, а дори са инструмент за несправедливост”, обяснява председателят на БСК и напомня, че когато законите в едно общество могат да пораждат несправедливост, това общество не е свободно. „Това общество е меко казано под игото на тази държава, без значение дали тя, държавата, е турска или българска, реферирайки към разговорите в последно време в обществото. И когато казвам всичко това, то е защото в нашия случай, както казваше президентът Рейган, държавата не е решението, а е проблемът. Но чиновниците в Брюксел услужливо премълчават този факт.”, казва Сашо Дончев.

Той дава пример с оценките на ЕК, че макар и стабилизирана, финансовата система продължава да има един проблем – примерно, че няма съживяване в дейността по кредитиране.

„Ами как да има съживяване, когато, за да вземеш кредит и да инвестираш, трябва да поемеш огромни рискове. Ако ти вярваш в себе си, има и юрисдикции, които в по-голяма степен ще защитят твоите права. Много важно е да се знае, че Светата троица на свободното общество са свобода, собственост и справедливост. Законите трябва безусловно и безкомпромисно да защитават тях, а не интересите на една или друга личност или социална група”, напомня шефът на „Овергаз”

„А когато талантливите, можещите, тези, които знаят как да произведат конкурентен продукт бягат от тук, то следователно ние нямаме работни места, следователно ние имаме нисък брутен вътрешен продукт на глава от населението, ние имаме ниски доходи. И всичко това по веригата… Моментално се появяват социални групи, които се изключват от социалния живот. И знаете ли защо, връщайки се отново към узурпираните по време на комунизма наши граждански права, защото спойката в едно общество е солидарността и съпричастността“, обяснава позицията си Сашо Дончев.

Цялото интервю е публикувано днес на страницата на Българска стопанска камара

2 Comments

  1. Какво е търсил С. Дончев в делегацията на патриарха ни в Москва? Е един от управляващите клона на руското православно единство у нас – по путински – газ и православие в крепък съюз.

Коментарите са ограничени.