България трябва да изчака решението на Еврокомисията по „Южен поток“

Теменужка Петкова изнесе лекция пред студенти от УНСС
news-2219-3552
Снимка: Пресцентър на Министерството на енергетиката

По проекта „Южен поток“ България трябва да изчака решението на Европейската комисия (ЕК), каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на лекция пред студенти от УНСС, цитирана от БТА.

Тя коментира темата в отговор на студентски въпрос за българската позиция по проекта.

По отношение на този проект през юни 2014 г. започна наказателна процедура на ЕК, която съдържа предположения за нарушения, свързани с прилагането на законодателството в областта на обществените поръчки и Третия либерализационен пакет, а България като страна – членка на Европейския съюз, е длъжна да се съобрази с решението на ЕК, коментира Петкова. Тъй като към настоящия момент ЕК не се е произнесла във връзка с тази наказателна процедура, България не може да предприеме никакви други действия, добави тя.

Министърът отбеляза, че страната ни продължава да работи по проекти, свързани с разнообразяване на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. До средата на годината ще е факт първият сондаж в блок „Хан Аспарух“, като надеждите ни са да се открият залежи, с което да се осигури природен газ на нормални, конкурентни цени, посочи тя.

Правителството работи за развитие на ядрената енергетика, наш основен наш приоритет е удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза още министърът и припомни, че електрическата енергия, която АЕЦ произвежда, е близо 33 на сто от енергийния микс. Работим по изследването на всички възможности за нова мощност в „Козлодуй“ – седми блок, но тя не трябва да се изгражда без да е икономически обоснована и изцяло поставена на пазарни основи, отбеляза Петкова.

Процедура по удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви нормално, изпълняват се всички дейности в рамките на предначертаната програма.

Министър Теменужка Петкова получи от ректора на УНСС грамота и статуетка на основателя на учебното заведение – за принос в развитието на отношенията между УНСС и Министерството на енергетиката, както и благодарствен сертификат за изнесената лекция.