Русия има одобрението на ЮНЕСКО да разминира Палмира

Разположеният в Централна Сирия град, който е построен върху оазис, е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство и в него има паметници на хиляди години

Бокова и Путин

Русия има одобрението на ЮНЕСКО да премахне мините от античните обекти в Палмира, заяви президентът Владимир Путин след разговори с Ирина Бокова и Башар Асад.

Руският президент заяви, че е получил одобрението по време на телефонни разговори с директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова и сирийския му колега Башар Асад, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Разположеният в Централна Сирия град Палмира, който е построен върху оазис, е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство и в него има паметници на хиляди години.

Миналата седмица руската армия помогна на сирийските правителствени сили да освободят града от терористичната организация „Ислямска държава“, която го бе окупирала в продължение на почти година и бе взривила много от паметниците, датиращи отпреди мюсюлманския пророк Мохамед.

Сирийският департамент по античните находки и музеите изрази оптимизъм, че разрушените антични обекти, които включват храмовете на Бел и Баал-Шамин, могат да бъдат възстановени до пет години.

Ръководителят на отдела за бързо реагиране на ЮНЕСКО Джовани Бокарди каза днес, че организацията е предоставила финансиране в размер на 2,7 милиона евро за възстановяване в Сирия.

Престижният руски музей в Санкт Петербург „Ермитажът“, който разполага със значителна колекция от артефакти от Палмира, е предложил да помогне за възстановяването на античните обекти.

Кметът на Лондон Борис Джонсън каза, че Великобритания трябва да помогне за възстановяването на Палмира като компенсация за неефикасната британска реакция на сирийската криза, посочва ДПА.

Италианският министър на културата Дарио Франческини каза, че неговата страна е готова да помогне в Палмира.

Същевременно експерт по древните близкоизточни археологически обекти предупреди, че сегаПалмира е застрашена от плячкосване от страна на сирийските войски, предаде Франс прес.

Такова мнение изрази Шейхмус Али, доктор по близкоизточна древна археология в университета в Страсбург и ръководител на информационна мрежа за разрушенията на сирийското наследство.

Според него най-непосредствена опасност има за музея в Палмира. Там само няколко статуи са били разрушени от джихадистите, но колекциите са били относително пощадени.

Бомбардировките обаче са повредили помещенията и вратите на музея сега са широко отворени, а там няма археолози, които да попречат на евентуално плячкосване от страна на силите на режима. След това Дамаск може да обвини ИД в това плячкосване, смята специалистът.