Панама ще раследва Панамските документи

панамски документи

Властите на Панама ще разследват случая с „Панамските документи“ за офшорни компании на територията на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Фактите, описани от националните и международни медии под название „Панамски документи“, ще станат обект на разследване“, се посочва в изявление на министерството на правосъдието.

Президентът на централноамериканската страна Хуан Карлос Варела е уверил снощи на пресконференция, че неговото правителство се отнася с „нулева толерантност“ към незаконните финансови действия.

Панама ще сътрудничи енергично с всяко правно разследване във всяка страна, е добавил Варела, цитиран от Би Би Си.

Властите на Великобритания, Франция, Швеция, Норвегия и редица други страни поискаха от журналистите копия на документите, за да ги проучат и вземат съответните мерки за борба със заобикалянето на данъчните закони.

В България НАП отправи официално искане до българския партньор на международния Консорциум на разследващите журналисти за данни по „Досиетата от Панама“ – в. „24 часа“.

Според главния издател на германския в. „Зюддойче“ Волфганг Крах, цитиран от Асошиейтед прес, в документите са посочени имената на над 1000 германски граждани, които са използвали големи германски банки като Дойче банк (Deutsche Bank), Комерцбанк (Commerzbank), Хипо ферайнсбанк (Hypo Vereinsbank) и Байрише ландесбанк (Bayrische Landesbank).

Публикуването на документите припомня необходимостта от по-решителни мерки в тази сфера, заяви генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гуриа, цитиран от ТАСС.

През последните 7 години в света като цяло в тази сфера се е извършила „невероятна трансформация“, отбеляза той. Вече 132 юрисдикции са се съгласили с обмена на информация „при поискване“, а 96 от тях през идните две години ще преминат към автоматичен обмен на информация за финансовите сметки. Около 100 юрисдикции пък са се присъединили към многостранната конвенция за взаимна административна помощ по данъчни въпроси, припомни Гуриа.

САЩ проучват информацията

Американските власти проучват информацията, публикувана около „Панамски документи“, предадоха Асошиейтед прес и АФП.

„В течение сме на публикациите и в момента ги проучваме“, заяви Питър Кар, говорител наминистерството на правосъдието на САЩ. Той не е коментирал конкретни документи, а е отговарял на журналистите «по принцип»:

„Министерството на правосъдието приема много сериозно всички достоверни обвинения за корупция на високо равнище в чужбина, които може да са свързани със САЩ или с американската финансова система.“

Кар не е съобщил и дали властите в САЩ ще започнат официално разследване. По-рано и Белият дом отказа да коментира скандала „Панамски документи“.

Не е ясно колко американци са споменати в публикуваните документи, но според журналисти в САЩ са назовани хиляди европейци, отбелязва АП.

В „Панамските документи“ нямало данни за американски политици. В отговор на въпрос дали ще бъде публикувано и нещо за американски политици, директорът на Международния консорциум на разследващите журналисти Джерард Райл каза, цитиран от БНР:

„Няма да има изнесени такива данни, тъй като за съжаление не разполагаме с такива.“

Във връзка със случая са посочени и имената на големи банки, като швейцарските банки Креди Сюис и Ю Би Ес, британската Ейч Ес Би Си и френската Сосиете Женерал.

Панамската фирма, от която са изтекли данните за офшорни компании, е имала клиенти, които са били обект на международни санкции, предаде ВВС.

„Мосак Фонсека“ е работила с 33 физически лица и компании, които са били подложени на санкции от американското министерство на финансите. Сред тях има клиенти със седалище в Иран, Зимбабве и Северна Корея.

Един от клиентите дори е имал връзка със севернокорейската ядрена програма, заради която на Пхенян са наложени сурови санкции от Съвета за сигурност на ООН.