Франс прес: Приятел-виолончелист в центъра на финансовите схеми на клана Путин

Сергей Родулгин
Сергей Ролдугин

Той е виолончелист, солист в Марийнския театър, приятел е на Владимир Путин, кръстник е на дъщерята на Путин – Мария. Но от 24 часа насам Сергей Ролдугин е обвиняван, че е в центъра на една сложна система от фиктивни фирми на приближени хора на руския президент, предаде Франс прес, като цитира руското независимо издание „Новая газета“.

След преглед на 11,5-те милиона документа, разпространени на сайта на Международния консорциум на разследващите журналисти руският в. „Новая газета“ твърди, че може да проследи пътя, по който приближени на руския президент са успели да скрият до 2 милиарда долара в данъчни убежища.

Самият Ролдугин е на 64 години и е приятел от младежките години на Путин. Той играе ролята на поставено лице в тази мрежа от фирми, управлявана от панамската юридическа кантора Мосак Фонсека, от която изтекоха документите, породили полемиката.

Ролдугин е собственик на 100 процента от акциите в двете офшорни компании Сонет оувърсийс инк. и Интернешънъл медиа оувърсийс. Тези две компании са изкупили огромни дялове от руската икономика чрез други офшорни компании, твърди „Новая газета“, цитирана от Франс прес.

Пример за това е случаят са руският автомобилен гигант Камаз. През 2008 г. той преминава под контрола на компанията Авто Холдингс лмт. А тази компания е собственост на Сонет оувърсийс инк. Операцията е извършена с активното съдействие на московската инвестиционна банка Тройка диалог, която оттогава е преминала под контрола на Сбербанк, най-голямата руска държавна банка.

Понякога инвестициите са служили за закупуване на яхти или на хотели за личното удоволствие на руската олигархия. Така например 40 милиона рубли са били инвестирани през 2012 г. в руския ски курорт Игора, в който през 2013 г. се е омъжила малката дъщеря на Путин – Екатерина, разкрива „Новая газета“.

Често пъти транзакциите са ставали в затворен кръг с цел обогатяване на фирмите от този кръг. През 2010 г. споразумение позволява на Интернешънъл медиа оувърсийс да купи акции от държавния петролен гигант Роснефт. Веднага след това Роснефт е анулирал договора и като компенсация е платил 750 000 долара на Интернешънъл медиа оувърсийс.

Като цяло постъпленията от пари в тези компании са дошли или от договори с Роснефт и с газовия гигант Газпром, или от преференциални заеми от руско-кипърската банка Ар Си Би (RCB). Контролирана от приятел на Путин тази банка вече реагира на разкритията на „Новая газета“ и ги определи като необосновани.

Но нито една от тези операции не е могла да бъде осъществена без помощта на руската банка Банк Россия, централен стълб в тази схема за финансиране. Шефът на тази банка Юрий Ковалчук е приятел на Путин. Често пъти е обрисуван и като негов личен банкер.

Путин и виолончелистът Ролдугин пък се запознават през 1977 г. и оттогава са неразделни. Ролдугин нарича Путин „Вовка“ и го определя като свой брат.

По повод разкритията от „Панамските документи“ опозиционер номер едно в Русия Алексей Навални каза, че „идеята на Путин е била да укрива пари, които е откраднал от най-неочаквани места, с помощта на най-неочаквани хора“.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи твърденията във връзка с „Панамски документи“ като спекулации, измислици и фалшификации. Основната мишена на тези нападки са Русия и Путин, каза Песков.