Плевнелиев: Ескалирането на насилието в социалните мрежи буди тревога

Президентът откри Конференцията на най-високо равнище на Съвета на Европа по правата на детето
CfQ_MK2W4AAyMjH
Снимка от туитър акаунта на Британското посолство.

Успехът ни да защитим правата на детето зависи от готовността да се справим със самите хуманитарни кризи в тяхната същност, да предотвратяваме и разрешаваме конфликтите, а не само да ги регистрираме и да се безпокоим от тях.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който откри в София Конференцията на най-високо равнище на Съвета на Европа по правата на детето.

С форума стартира изпълнението на Софийската стратегия на СЕ за правата на детето, приета на 2 март 2016 г. в рамките на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

„Рекордният брой кризи по света и тяхното взаимодействие правят международната среда несигурна и по-непредсказуема. Децата плащат най-тежката цена. Въпреки усилията ни, въпреки постигнатите резултати, продължаваме да сме свидетели на ежедневно нарушаване на правата на децата, а децата-мигранти и непридружените деца днес са особено застрашени от прояви на насилие“, посочи президентът пред участниците във форума, цитиран от прессекретариата на президентството.

„Тревога буди ескалирането на насилието в социалните мрежи, които са днешната реалност за всички млади хора. Виртуалният свят предлага благодатна почва за радикализация, за разпространение на екстремистки идеи, които вече виждаме да се превръщат в дела“, подчерта държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев предупреди за риск от създаването на „изгубено поколение на обезверени млади хора, което ще подкопае устоите на нашето общество“, в резултат на спиралата на бедността, която се предава през поколенията. „И ако преди година това беше хипотетична опасност, днес, след Париж и Брюксел, това е новата реалност. Второ поколение мигранти, загубило илюзии за желаната реализация в приемащите общества, се оказаха най-възприемчиви за щедро предлаганите в интернет пространството радикални идеи и идеологии. Надяваме се, че работата по пети приоритет на Стратегията „Правата на децата в дигитална среда“ ще бъде част от отговора, който обединени ще дадем на световния тероризъм“, заяви президентът Плевнелиев в изказването си.

Когато инвестираме в децата, ние инвестираме в следващото поколение, в просперитета на собствените си общества, подчерта още държавният глава. „Ето защо всяка криза трябва да се превърне в повод не за ограничаване на провежданите политики, а за преосмисляне на техния обхват и качество. Обективната оценка на политиките и на тяхната ефективност ще ни изведе напред. Трябва да сме честни, трябва да сме обединени в оценката на това къде сбъркахме, но и в избора на адекватните решения. Новата Софийска стратегия дава комплексна оценка, но и комплексен отговор на съвременните предизвикателства пред света на детето. Всички заинтересовани страни, включително самите децата, казаха тежката си дума в нейното изработване и тя е прието в пълно съгласие. Това е гаранция за нейното устойчиво изпълнение“, каза президентът Росен Плевнелиев.

Пред делегатите на конференцията президентът подчерта успехите на България в процеса на деинституционализацията на децата. „Наясно сме със сериозните предизвикателства, пред които днес сме изправени, за осигуряване на устойчивост на този процес. Предстоят ни и нови реформи, сред които е реформата в младежкото правосъдие. Надявам се, че нашият опит в превръщането на една визия в реалност ще бъде полезен в дебата за осигуряване на прилагането на Стратегията на Съвета на Европа“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни още, че в последните години България превърна политиките за деца в приоритет на управлението и това беше първият деклариран приоритет на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Софийската стратегия е третата стратегия на Съвета на Европа за правата на детето по прилагане на програмата „Да изградим Европа за и с децата“ след Стокхолмската стратегия и тази от Монако. Софийската стратегия за периода 2016-2021 г. поставя пред държавите членки на Съвета на Европа пет приоритетни цели за правата на детето – равни възможности за всички деца; участие на всички деца; живот без насилие за всички деца; адаптиране на правосъдието за всички деца и правата на детето в цифровата среда. Конференция се организира в рамките на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, а домакини на форума са Държавната агенция за закрила на детето и Министерството на труда и социалната политика.

В дните на форума, който ще продължи до 6 април, ще се проведат девет тематични сесии, като участниците могат да научат и обсъдят последните развития по отношение на най-острите предизвикателства, обхванати от Стратегията. Заедно с българския държавен глава, участници във форума на високо равнище са президентът на Малта Мари-Луис Колейро Прека, заместник-генералният секретар на Съвета на Европа Габриела Батаини-Драгони, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министърът на външните работи Даниел Митов, министри и експерти по въпросите на социалните политики и децата.