България и Малта призоваха за съпричастност към държавите, през които преминават миграционните потоци

Росен Плевнелиев и Мари-Луис Колейро Прека разговаряха днес на „Дондуков“ 2
CfRdMe6XEAAQfiE
Снимки: Прессекретариат на президента

Европейският съюз трябва да прояви повече съпричастност към проблемите на държавите, през които преминават миграционните потоци и да им окаже по-голяма подкрепа.

Това беше позицията на държавния глава Росен Плевнелиев и на президента на Малта Мари-Луис Колейро Прека, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата бяха единодушни, че ЕС трябва да засили подкрепата сии за преодоляване на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка и да насърчи икономическия растеж в държавите на произход на мигрантите.

„В условията на криза е важно да докажем, че страните от ЕС могат да се обединяват и да действат заедно. Само така можем да възстановим доверието в обединена Европа“, подчерта президентът Плевнелиев. Обща беше позицията, че не трябва да се допуска темата за миграционните потоци да разделя Европа и да бъде експлоатирана от популистки и ксенофобски партии.

Справянето с миграционния натиск, насърчаването на икономическия растеж, както и Процесът на разширяване на ЕС ще бъдат във фокуса на предстоящите председателства на ЕС от Малта и България през 2017 г. и 2018 г. и двете държави ще задълбочат партньорството си в тази насока, беше посочено на срещата. Българският държавен глава отбеляза, че подкрепата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани е от значение за стабилността както на Югоизточна Европа, така и на ЕС.

По време на срещата президентът Росен Плевнелиев покани президента Мари-Луис Колейро Прека да вземе участие в предстоящата среща на държавните глави от Групата „Арайолуш“, на която страната ни ще бъде домакин през септември т.г.