За първи път: Жена ще командва наши рейнджъри в Афганистан

Военният министър Николай Ненчев поздрави лично лейтенант Славена Желязкова
Славена Желязкова
Снимка: btvnovinite.bg

За първи път жена-военнослужещ ще командва българския взвод за охрана от състава на международната мисия в Афганистан. Това е лейтентант Славена Желязкова.

25-годишната Славена е командир на Трети механизиран взвод от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

През 2014 г. тя е завършила с отличие НВУ ”Васил Левски” във Велико Търново със специалност “Мотопехотни и танкови войски”. Лейтенант Желязкова е първенец на специалността “Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътни войски”.Това е първата й мисия в чужбина.

31-вия български военен контингент бе изпратен с тържествена церемония в Карлово за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа“, съобщиха БТА и bTV.

Той е в състав от 110 души, които ще се включат с национален елемент, взвод за охрана и щабни офицери в щаба на мисията на Алианса.

Национален командир на контингента е полк. Руси Русев от Командването на Сухопътните войски.

Военният министър Николай Ненчев поздрави лейтенант Славена Желязкова, като й пожела това да бъде един успешен старт за нея за още много мисии.

„Убеден съм във вашата отлична подготовка и вярвам, че успешно ще изпълните поставените ви задачи. Бъдете бдителни, заедно в добро и зло, обединени от воинския си дълг и в името на България“, каза още Ненчев.

По думите на военния министър, съвременната среда за сигурност и динамична и трудно предвидима, а националната ни сигурност излиза извън националните ни граници и затова участието в международни мисии и операции е ключов фактор не само за утвърждаване на авторитета на България, но и за повишаване способностите на въоръжените ни сили.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов от свое име и от името на карловци им благодари за отличното представяне и за сертифицирането.

„Изпълнете достойно вашата мисия, направете така, че всеки да чувства рамото и подкрепата на своя боен другар, върнете се живи и здрави и след края на мисията отново тук, пред къщата на най-великия българин Васил Левски да ви посрещнем със същите чувства, с които ви изпращаме сега“, каза още Кабаиванов.

Пловдивският митрополит Николай и свещеници отслужиха водосвет за здраве и благоденствие. Владиката освети икона на Св. Георги, подарък на военните от министъра на отбраната и персонални малки икони на всеки военнослужещ.

2 Comments

  1. тука е пише друга име на таблката сигурно се е омъжила вече

  2. Пълен абсурд. Няма и две години служба. Та то ома войници, които разбират повече от нея. А защо точно тя???? Много просто. Не на всеки вуйчл му е президент на държавата!

Коментарите са ограничени.