Европейците харчат по €24 млрд. годишно за дрога

Канабисът е най-често употребяваното наркотично вещество и заема около 38% от пазара на дребно на незаконни наркотици

kadsmqefewf

Гражданите на Европейския съюз всяка година дават около 24 млрд.евро за употреба на забранени наркотични вещества. 

Това показва доклад на Европол и Центъра за мониторинг на наркотиците на ЕС EMCDDA, цитиран от „Ройтерс“ и „Дневник“.

Един от изводите в изследването е, че появата на нови технологии като криптирани мрежи и дигитални валути са създали нов пазар за предлагане на дрога онлайн.

„Незаконното производство и трафик на наркотици е един от най-големите и иновативни престъпни пазари в Европа“, гласи изявление на директора на Европол Роб Уенрайт.

Наред с технологичния напредък, престъпните групировки търсят и нови маршрути за незаконна контрабанда на наркотици в Европа. Така например хероинът все по-често се внася през Южен Кавказ, гласи докладът.

Канабисът е най-често употребяваното наркотично вещество и заема около 38% от пазара на дребно на незаконни наркотици. Според различни оценки продажбата на марихуана носи около 9.3 млрд. евро годишно за престъпните организации. През миналата година 22 милиона граждани на ЕС са употребили поне веднъж канабис, а около 1% от населението на ЕС го прави всеки ден.

Според Уенрайт за справяне с проблема с контрабандата е необходимо по-добро сътрудничество между държавите членки на Евросъюза, тъй като криминалните мрежи, занимаващи се с производство и разпространение на наркотици, често се занимават и с друга незаконна дейност.

„Съвместните трансгранични операции на правоохранителнитве органи са от съществено значение за намаляване на мащаба и ефекта от тази дейност“, допълни директорът на Европол.

1 Коментар

Коментарите са ограничени.