Борисов: В здравеопазването няма конфликт, просто трябва да си говорят повече

Премиерът определи като уникално съоръжение туристическа атракция Археологически  парк – Сандански, който бе открит днес
12495061_1791990294362366_6306382712226493697_n
Снимки от фейсбук профила на Борисов.

В здравеопазването няма конфликт, просто трябва да си говорят повече, защото за разлика от друг път, сега не се говори за пари, не се говори за някакви непреодолими пречки. Това каза пред журналисти в Сандански министър-председателят Бойко Борисов във връзка с лекарските протести. 

Според премиера има страх от по-големия контрол, който трябва да бъде въведен със здравната реформа. „Крайно време е обществото да спре да задава въпроси: „Източва ли се здравеопазването“. Миналата година с над 450 млн. лв. дофинансирахме Касата. Усетиха ли хората с половин милиард по-добро здравеопазване? Аз мисля, че не“, категоричен бе той.

„Оттук-нататък всичко е в ръцете на министър Москов и аз се надявам той да съумее да обясни всяко свое действие и наредба. Той е диалогичен човек“, каза още премиерът Борисов.

Той заяви, че лекарите и медицинските работници могат да получат по-добро възнаграждение, което може да дойде като се спестяват средства от източването на здравната каса.

Във връзка с въвеждането на идентификация в лечебните заведения, премиерът посочи, че е имало същата съпротива в парламента срещу гласуването с чужди карти. Но в момента, в който е било въведено гласуването с пръстов отпечатък, „изведнъж цялата измама с карти” e приключила.

На въпрос за реформата в МВР Борисов отбеляза, че пред последните един-два месеца има положително раздвижване в работата на МВР, ДАНС, прокурорите. „Що се касае до вчерашното заседание на комисията, имаме два проблема. Първият е, че в България всички обичат да говорят за реформи, но никой не иска да ги прави. Вторият е, че нашите партньори в управлението – РБ са били против. Отделно тези, които ни подкрепят – АБВ и патриотите, на практика са били против, защото са се въздържали. На практика остава само ГЕРБ да подкрепя реформата“, каза Борисов. Той добави, че да се прави реформа на думи е лесно, но на дела е трудно.

Относно ДФЗ министър-председателят отбеляза, че по случая работят най-добрите експерти от ДАНС и прокуратурата. „Борбата с корупцията се прави по най-високите етажи, там, където са парите“, добави той.

Премиерът Борисов определи като уникално съоръжение туристическа атракция Археологически  парк – Сандански, който бе открит днес.

Ето какво публикува премиерът вав фейсбук профила си:

Туризмът е една от сферите, за чието развитие правителството не спира да работи усилено. С осъществените вече проекти като пречиствателните станции по Черноморието и немалка част от реките у нас, както и с облагородяването на инфраструктурата подпомагаме реално туристическия бранш в страната.

Над 350 църкви и манастири сме построили и възобновили през последните няколко години в цяла България. Факт е, че много милиони се инвестират в култура и археология. Днес с министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Благоевград Atanas Kambitov, кмета на Сандански Kiril Kotev и много други граждани и посетители на града открихме туристическа атракция Археологически парк – Сандански, създадена в рамките на проект „Сандански – зората на ранното християнство” по ОП „Регионално развитие 2007-2013”.

Общата стойност на проекта е над 6 млн. лв., а целта му е развитие на конкурентоспособна туристическа атракция, базирана на богатите културно-исторически дадености на община Сандански. С реализацията на проекта се допринася и за икономическия просперитет на малките населени места на територията на общината и междувременно работим по АМ „Струма”, която сме обещали – до 1-2 години софиянци ще идват в Сандански за малко повече от час. Чрез туристическата атракция е предвидено да се разработи иновативна културно-историческа атракция „археологически парк“, представляваща своеобразен „музей на открито”, който обхваща най-значимите археологически ценности за общината.

В обхвата на археологическия парк са включени разкритите до момента най-ключови археологически обекти, попадащи в рамките на античния и късноантичния град, а именно: Епископска базилика, Раннохристиянски комплекс и базилика на епископ Йоан. Цитираните обекти са паметници на културата и символи на ранното християнство, уникални с изяществото на елементите си и изкусните си оригинални мозайки. Проектът „Сандански – зората на ранното християнство” предвижда изграждане и на Посетителски център и паркинг, за да предостави необходимата туристическа инфраструктура на посетителите.