Плевнелиев разговаря с Ирина Бокова

Държавният глава определи избора за нов генерален секретар на ООН като „най-трудната битка, която ни предстои“
Ирина Бокова и Росен Плевнелиев 1
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Росен Плевнелиев разговаря в централата на ООН в Ню Йорк с генералния директор на ЮНЕСКО и кандидат на Република България за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации Ирина Бокова, съобщи Прессекретариатът на президента.

По време на разговорите си с лидери от цял свят държавният глава е получил високи оценки за България и за работата на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО.

„Това означава, че сме отворили много врати в най-важната международна институция на планетата. Името на България се споменава с добро и това е предпоставка да бъдем още по-амбициозни и да си поставяме по-високи цели“, коментира президентът Росен Плевнелиев.

Двамата обмениха мнения по хода на кампанията за избор на нов генерален секретар на ООН.
Същевременно държавният глава определи избора за нов генерален секретар на световната организация като „най-трудната битка, която ни предстои“.

Президентът и правителството са част от национално отговорно усилие. Ще работим последователно за осъществяването на тази кауза, посочи държавният глава.

От своя страна, българският кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова изрази благодарност за подкрепата.

„За всеки кандидат най-голяма чест е да бъде заедно с държавния глава на своята страна. Подкрепата на държавата е залог за успех. Тази подкрепа е налице и с идеите за работата ни занапред, които обменихме, можем да постигнем успех“, изрази увереност Ирина Бокова.