Стефан Марков: Има информация за още скандални случаи с поръчки в София

Новият столичен общински съвет положи клетва. Фотограф: Пламен Трифонов
Публикацията е от официалната фейсбук страница на Стефан Марков, общински съветник от ДБГ
Новият столичен общински съвет положи клетва. Фотограф: Пламен Трифонов
Фотограф: Пламен Трифонов

Има данни за още подобни случаи с обществени поръчки в транспорта в София!

Преди повече от месец поисках проверка за спрени обществени поръчки.

От януари, когато се заговори за билета, казвам, че трябва да направим ревизия на дружествата преди да пипаме каквото и да било в цените за гражданите.

Най-накрая днес в Нова тв чух, че колеги от по-малките политически групи в СОС са узрели за тази ревизия и се надявам с общи усилия да я постигнем! Напомням, че поисках съкращаване на раздутия щат, възнагражденията на многочленното ръководство и да се извадят всички договори, за енергия, гориво, консумативи, поддръжка, външни услуги, гуми и други и да видим на какви условия са сключвани тези договори и дали реално са изгодни за общината и общинските дружества.

Голяма част от съветниците в Столичен общински съвет чуха добрите ми предложения още по комисии и ги припознаха и споменаха в зала при гласуването на билета, което ме радва защото доказва, че разум още има, въпреки че не бе проявен при вдигането на билета.

На последната сесия им казах, че ако ЦГМ беше частно дружество, Арнаудов щяхме да сме го уволнили отдавна. Той не се справя със задълженията си. Дружеството няма пари, служителите са недоволни от условията на труд, скандали с обществени поръчки, за които още преди месец му писах писмо и на всичкото отгоре вдигнахме цената на билета под претекст, че не стигат парите, ами не стигат, като правим нещата на двойна цена.

Питах многократно направена ли е ревизия и има ли резерви, за да не се вдига билета още година до въвеждането на тикет системата. Казаха, че всичко е „оптимизирано“, е видяхме колко е оптимизирано.

Получавам информация, че има още подобни случаи с обществени поръчки в Столична община с хора от изпълнителната власт.

Има данни и че са се възлагали поръчки за едни и същи дейности по два пъти.

Призовавам кмета Фандъкова да разпореди незабавна проверка на дейността на бившия си зам.-кмет Любомир Христов за всички подписани договори от него, за да не се налага тя да обяснява неговите действия. Оставката не е достатъчна. Ревизия освен на дружествата и на самия Христов.

Подготвям искания до кмета за конкретни проверки в Столична община и транспортните дружества, за които ще информирам в понеделник!

Искам скоростно събиране на информацията, която на 21 април поисках от ЦГМ, Автотранспорт, Електротранспорт и Метрополитен. Там ще излязат много отговори!