Сорос в Давос: Русия се е превърнала в „мафиотска държава“

Според милиардера с действията си в Украйна Русия се опитва да се превърне в „стратегически съперник на Европейския съюз, който вместо върху върховенство на закона се основава на върховенството на силата“
Джордж Сорос World Economic Forum swiss-image.ch/Sebastian Derungs
Джордж Сорос Снимка: World Economic Forum swiss-image.ch/Sebastian Derungs, архив

 

Милиардерът Джордж Сорос заяви, че Русия се е превърнала в „мафиотска държава“. Своето изказване известният финансист направи по време на частен прием в рамките на Световния икономически форум в Давос.

„В Русия управляващите ползват ресурсите на страната за собствено обогатяване и за съхранение на властта си“, цитира Сорос The Wall Street Journal.

Според него с действията си в Украйна Русия се опитва да се превърне в „стратегически съперник на Европейския съюз, който вместо върху върховенство на закона се основава на върховенството на силата“.

Сорос сравни днешното разпределение на силите в Европа с това отпреди 25 години, преди разпада на Съветския съюз. Кризата на еврото, посочва Сорос, превърна ЕС „от свободно обединение на суверенни държави, готови да предадат част от своята независимост в името а общото дело в нещо съвсем друго. Днес отношенията в съюза са такива между кредитори и длъжници, като длъжниците не са в състояние да изпълняват задълженията си, а кредиторите налагат условия, които поставят длъжниците във все по-подчинено положение“, казва той.

„За да убеди Русия да се откаже от агресията“ и за да запази независимостта си, „демократична Украйна се нуждае от финансовата помощ на Запада“, заявява финансистът. „Не само бъдещето на Украйна, но и бъдещето на самия Европейски съюз е поставено на ката. Мисля, че загубата на Украйна ще е и голяма загуба за Европа, тъй като ще позволи на Русия да разделя и владее“, добавя Сорос.

Още на миналогодишния форум в Давос финансистът се изказа против режима на Владимир Путин.

„Владимир Путин действа от слабост: преди той беше достатъчно популярен, но смените между него и Медведев обърнаха народа срещу него“, каза той в началото на 2014 г. Според Сорос „когато Путин почувства заплаха, пристъпи към по-големи репресии вътре в страната, а външната му политика стана по-агресивна“.