Брекзит ще се отрази и на имотния пазар

Разместване неминуемо ще има и то ще окаже негативно влияние и в България

Недвижими имоти

 

Британският референдум за излизане от Европейския съюз ще окаже влияние и върху пазара на недвижими имоти у нас съобщава БНР.

Мненията на експертите в бранша се разделиха, но тенденциите показват намаляване на сделките с жилищни имоти с чужденци.

Според Йордан Петров от Управителния съвет на Националното сдружение за недвижими имоти логично е сътресение като Брекзит да се отрази на пазара на недвижими имоти, подобно на световната финансова криза, когато нивата на продажбите са паднали с 30-40 процента. Разместване на пазара неминуемо ще има и то ще окаже негативно влияние върху пазара на недвижими имоти в България, прогнозира Петров с уговорката, че не могат да се очертаят точните параметри на промяната.

Председателят на Националното сдружение за недвижими имоти Ирена Перфанова отчита намаляване като цяло на жилищните инвестиции на чужденци, за разлика от бизнес инвестициите, като отливът е най-голям при руснаците, а делът на британците не е определящ за пазара, за да се отрази драматично.

„Засилването на другите валути спрямо паунда ще направи по-изгодно за чуждестранните инвеститори да закупуват недвижими имоти на Острова“, уточни Перфанова.