Путин вдигна туристическото ембарго за Турция

Руският президент е осъдил снощния атентат в Истанбул

Путин

 

Руският президент Владимир Путин съобщи, че ще свали забраната руски граждани да пътуват до Турция след 45-минутен телефонен разговор с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Освен това руският президент е поръчал на правителството да започне преговори с Анкара за възобновявано на икономическото сътрудничество и двустранната търговия, допълва РБК.

От офиса на турския президент съобщиха, че Путин е осъдил снощния атентат в Истанбул, при който загинаха най-малко 41 души. Източници на Ройтерс, близки до Ердоган, определиха разговорите като „позитивни и продуктивни“.

Според изявлението на турската страна двамата лидери са изтъкнали важността на „нормализирането на двустранните отношения“.

Телефонният разговор бе иницииран от Путин, след като в понеделник Ердоган изпрати писмо, съдържащо извинение за инцидента със свалянето на руския самолет Су-24 през ноември миналата година. В него турският държавен глава изразяваше желание за възстановяване на партньорството с Русия.

Новината за писмото на Ердоган бе посрещната с ликуване в съюза на руската туристическа индустрия, сподели говорителката на сдружението в понеделник. Във вторник министерството на културата и туризма в Турция съобщи, че през май руските гости са били едва 41 000, което на годишна база е намаление с почти 92%.

През миналата година по това време по турските курорти и забележителности е имало 501 000 руснаци, а през 2014 г. броят им през май е бил още по-голям – 695 000.

Сега руснаците са едва 1.65% от туристите в Турция, а преди година делът им надхвърляше 13% и наближаваше 18% през 2014 г.

От началото на годината руските туристи в страната са общо 138 000, или с 83% по-малко от миналата година.