Столична община: Раздвижването на имотния пазар увеличава приходите на София

Софиянци плащат в полза на общината 2.5% от оценката на прехвърляното имущество
oo_2790106
Източник: Столична община

Раздвижването на имотния пазар продължава да увеличава приходите на Софийската община от данъци върху сделките. Това става ясно от съобщение на общината, цитирано от „Дневник“.

Тенденцията се прояви през миналата година, когато градът получи 88 млн. лв. от данък върху придобиване на имущество, тоест с 13% повече, отколкото беше планирано.

През първото тримесечие увеличението на приходите от данък за възмездно придобиване беше с 25.7% спрямо същия период на 2015 г., а общо за полугодието нарастването е с една пета до 44.9 млн. лв. Тези данни са добър индикатор за развитието на пазара на недвижимите имоти в града, коментират от общината.

Софиянци плащат в полза на общината 2.5% от оценката на прехвърляното имущество. Това означава, че между януари и юни в София са сключени сделки за 1.796 млрд. лв.

Постъпленията от данък върху сделките с имоти са 13 на сто от общите приходи на общината за шестмесечието, които възлизат на 347.7 млн. лв. Общата сума е с 39.6 млн. лв. по-голяма, отколкото към същата дата преди година. От строителни разрешения до края на полугодието в общинския бюджет са влезли 3.8 млн. лв.

Общите приходи от данъци са за 161.2 млн. лв. или 60.1% от годишния план. Като сума това е със 7.6 млн. лв. повече от същия период на миналата година.

Приходите от различните видове такси са 186.5 млн. лв., като спрямо миналата година са събрани с 31.9 млн. лв. повече.

Според данните има добра събираемост и на такса „битови отпадъци“, където приходите са 115 млн. лв. – с 10.5 млн. лв. повече.