ЕК прие първата изцяло българска програма „Алеко” на евродепутата Андрей Новаков

Андрей Новаков Снимка: Вевести.бг
Евродепутатът Андрей Новаков Снимка: Вевести.бг

Българи ще могат да „купуват” опит в бизнеса от най-добрите в света

Андрей Новаков
Най-младият депутат в Европейския парламент Андрей Новаков. Снимка: Вевести.бг

 

Европейската комисия (ЕК) одобри предложената от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков нова европейска програма за младежко предприемачество, съобщи най-младият член на европарламента специално за Вевести.бг.

Новаков е кръстник и на самата програма A.L.E.C.O.,(Алеко), която е с бюджет от 1 млн. евро и е първото изцяло българско предложение в сферата, което бива одобрено и финансирано от комисията.

Абревиатурата означава Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities (Постигане на лидерство в предприемачеството и бизнес възможности).

Чрез новия инструмент ще се предоставя финансова подкрепа на млади предприемачи от страните-членки на ЕС, за да намерят подходящи компании в САЩ, Канада, Сингапур, Япония, Китай и Южна Корея, в които да трупат опит до 6 месеца.

С бюджет до 1 млн. евро трябва да бъдат подкрепени до 200 кандидати от България и от цяла Европа. За да се възползват, те трябва да имат осъществим бизнес план, да са основали наскоро своя компания или да са участвали в програма „Еразъм за млади предприемачи“.

Очаква се програмата да финансира до 70 на сто от предварително определените разходи по време на престоя, както и до 1000 евро за пътуване на предприемача до избраната страна.

В края на седмицата българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков ще пътува на работно посещение в САЩ, за да преговаря с първите потенциални партньорски организации и фирми, които да приемат предприемачи по програмата. Сред компаниите са Facebook, Google, Samsung, Intel, Apple, Ebay, Nokia, Cisco, Amazon и Uber.

Одобрението на програмата с почти максимална оценка е показателно, че тази, на първо място българска идея, има шанс да се превърне в новата най-успешна програма на ЕС за млади предприемачи“, изтъкна Новаков при обявяването на резултатите от оценяването на ЕК.

Новаков пред Вевести.бг: Млади българи ще се учат от най-добрите в света

Г-н Новаков, как могат младите иновативни българи да се възползват от тази програма?

Комисията току що одобри програмата и много от детайлите предстои да бъдат уточнени. Това, което съм предложил за улеснение е мрежата, изградена на „Еразъм за млади предприемачи” да се ползва и за програмата „Алеко”.  Не е необходимо непременно да имате действащ бизнес, достатъчно е хората просто да имат идеята за това, което искат да развиват като предприемачи.

Първото нещо е да заложим изменение на бюджета на ЕС, за да бъдат включени тези 1 милион средства в него. ЕК ще ръководи програмата, ще трябва да се наемат хора за организацията и още куп подробности, но програвата ще заработи от началото на 2017 година.

Кое е новото – разбирам, че това е програма за контакти с фирми извън ЕС?

Да, досега „Еразъм за млади предприемачи” предлагаше обучение и стаж само в компании в рамките на ЕС, сега „Алеко” се отваря за целия свят и за контакти с най-престижните компании в света – САЩ, Сингапур, Япония, Китай…Покриват се разходите за път и стипендия в размер около 70% от необходимото за живот във всяка посрещаща държава.

Тоест – става дума не за финансиране на бизнес, а за това как се прави бизнес в съответната област?

Точно така. Представете си, че искате да развивате IT бизнес. Имате финансиране, но ви трябва опит и то опит от най-добрите в бранша. Ако Гугъл, Самсунг или Епъл се съгласят, младият човек отива и 6 месеца се учи от най-добрите.

За това ли заминавате за САЩ и къде?

В Силиконовата долина, там са водещите компании в IT сектора от цял свят. Срещите са буквално през час-два. Личната ми цел е да привлека колкото се може повече компании да станат партньори на програмата „Алеко”. Много съм горд, че от комисията не промениха името и за мен ще бъде чест да представям инициатива с името на големия български публицист и общественик.