Нова книга осветява любовния триъгълник между Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев

„Обич безумна и свята“ на „Персей“ ще бъде представена на 10 февруари в къщата музей „Вапцаров“

В навечерието на Празника на влюбените Издателска къща „Персей“ представя книгата „Обич безумна и свята“, осветяваща взаимоотношенията в любовния триъгълник Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев и възраждаща за нов живот техните любовни шедьоври.

За пръв път се публикува и документ относно участието на Багряна в делото срещу Вапцаров. Представянето на книгата е на 10 февруари.

Две вечни съперници в литературата и живота – такива са най-големите български поетеси Елисавета Багряна и Дора Габе.

И двете преживяват шеметни авантюри, гибелни раздели и блестящи успехи, като любовните им истории имат по-голям размах и от най-бурните Шекспирови драми.

Поне петима мъже делят двете, но голямата им любов е литературният критик и университетски професор Боян Пенев.

Историята на този любовен триъгълник е в центъра на книгата „Обич безумна и свята“, която излиза в навечерието на Празника на влюбените.

Тя се вписва в традицията, установена от Издателска къща „Персей“ и продължаваща вече 11 години – за 14. 02. да се появи нова книга, която събира шедьоврите на световната и българската поезия („Обичам те“, „Да те жадувам“, „Светът е за двама“, „Само за теб“) и разказва чрез стихове драматични любови (Пенчо Славейков и Мара Белчева, Яворов и Мина, Лора и Дора Габе, Дебелянов и неговите музи, Евтим Евтимов и Петя Йорданова). Тези книги продължават да бъдат в книжарниците.

Тази година на фокус са взаимоотношенията на Дора Габе, Боян Пенев и Елисавета Багряна. Мъжът, който двете поетеси обичат, умира, преди да се е развел с едната и преди да се е оженил за другата. Но чувствата са толкова силни, че продължават да вдъхновяват раждането на нови любовни стихове – те са сред шедьоврите на българската любовна поезия.

СЪБИТИЕТО:

Книгата ще има премиера на 10. 02. 2015 г. (вторник), от 17.30 ч., в къщата музей „Вапцаров“ (на четвъртия етаж в кооперация на улица “Ангел Кънчев № 37, където е бил последният дом на поета).

Мястото не е избрано случайно. В новата книга за пръв път се публикува документ от самата Елисавета Багряна относно шума около участието й в съдебното дело срещу Вапцаров. Документът е съхранен от бащата на актрисата, певица и поет, Нона Йотова, която също ще вземе участие в премиерата. Входът е свободен.

Националният литературен музей, съорганизатор на събитието, ще покаже някои от реликвите, свързани с тримата автори. Интерес представляват ръкописът на Багряна „Сказка за Бретан“ (където изживяват страстни дни с Боян Пенев), шалове и визитки на поетесата. Ще бъде разказано за парфюма на Дора Габе, дарен от нейната племенница Виолета преди няколко години.

Любов1
Корицата на новата книга.

КНИГАТА:

Книгата е спечелила конкурс на Министерство на културата и е в традиционното изящно светивалентинско издание на „Персей“ – с луксозна твърда подвързия и цветни илюстрации. Съставител на „Обич безумна и свята“ е Людмила Габровска, а художник – Ралица Денчева.

Като поет Дора израства под крилото не на друг, а на гениалния Яворов, с който има интимна връзка, обвита в мистерии и тайни. Но тя открива мъжа на живота си в лицето на младия литературен критик Боян Пенев и се омъжва за него. Любим университетски преподавател и харизматичен мъж, той обаче привлича студентките и често се поддава на изкушенията, които му се предлагат. Отношенията между съпрузите охладняват и двамата се разделят. Междувременно в полезрението на Боян Пенев се появява Елисавета Багряна. Тя напуска своя съпруг, но месец преди бракоразводното дело с Дора Габе, Боян Пенев неочаквано умира.

Още няколко знаменити мъже се раздвояват в чувствата си към Габе и Багряна, като тези емоционални и житейски драми намират своето отражение в творчеството на двете поетеси. Книгата не само разказва тези любовни истории от първо лице чрез стихове, писма, мемоарни записки и признания, но и разкрива най-съкровена същност на тези две забележителни жени и поетеси, дръзнали да преследват мечтите си и разрушили предразсъдъци, властвали столетия наред.

Книгата търси отговор и на други любопитни въпроси:

Щял ли е Яворов да остане жив, ако един завистник не отравя любовта му с Дора Габе?

Как една зла свекърва може да се превърне в трамплин към световната слава?

Кои са невидимите нишки, които обвързват Дора Габе и Багряна повече от 60 години?

Как българската жена се осмелява да се превърне от обикновена домакиня в амазонка, която иска да бъде нещо повече от сянка на мъжа?

 

В новата рубрика „Нещо за четене“ ще ви представяме най-интересните предложения на книжния пазар.