Дарина Павлова продаде Гранд хотел „България”

Гранд хотел България Снимка от сайта на Балкантурист
Снимка от сайта на Балкантурист
Купувач на имота е вносителят на кафе „Лаваца”
Гранд хотел България Снимка от сайта на Балкантурист
Снимка от сайта на Балкантурист

Дарина Павлова продаде Гранд хотел „България” – един от най-емблематичните софийски хотели, останал под нейно владение след убийството на съпруга й Илия Павлов, основател на „Мултигруп“.

Цената засега не се съобщава, но по неофициални данни е между 12 и 18 млн. евро.

Купувач на топ имота, разположен на бул. „Цар Освободител” (на жълтите павета), е фирмата „Софсток инвест” на бизнесмена Мирослав Печев. Той е известен като вносител на кафе „Лаваца” и собственик на Парк хотел „Витоша” в Студентския град.

Гранд хотел „България” е построен през 1934-37 г. след конкурс за изграждане на Доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество (наследено от ДЗИ). Самото дружество, което се явява и първи собственик на имота, е разположено в красивата съседна сграда на ъгъла на бул. „Цар Освободител” и ул. „Г. Бенковски”.

Зданието е дело на прочутите архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и се дава като пример за модернизма в българската архитектура между двете световни войни.

Белковски е проектирал и Телефонната палата на ул. „Гурко”, къщата на Мушанов на ул. „Московска” и други знакови сгради.

Гранд хотел „България“ се състои от две части с обща разгъната застроена площ от 7 887 кв. метра.  В хотелската (4 720 кв. м) се включват рецепция, мецанин, пет етажа със стаи и апартаменти, плюс последен административен етаж с 20 помещения.

Тази част не работи от години, след като беше затворена на реновация, която така и не се случи. Докато приемаше гости, обектът предлагаше 80 стаи и 11 апартамента.

В ресторантската част (3 167 кв. м) попадат виенската сладкарница, която остана винаги отворена при ерата Павлови, мецанинът, където са известните Червен салон, зала „Десислава” и Овалната зала, както и сутеренните нива, в които се помещаваше култовата дискотека от 90-те години „Карамба”.