Томислав Дончев обясни за Дипломатическия клуб „Бояна“

Дипломатическия клуб в Бояна Снимка: bTV
Дипломатическия клуб в Бояна Снимка: bTV
Има основания сделката да бъде скандална, когато говорим за купувача, коментира вицепремиерът по време на днешния парламентарен контрол
Дипломатическия клуб в Бояна Снимка: bTV
Дипломатическия клуб в Бояна Снимка: bTV

Законодателството дава възможност за разнопосочно тълкуване на забранителния списък на дружествата за приватизиция, каза във времето за парламентарен контрол вицепремиерът Томислав Дончев.

Той отговори на въпрос на народните представители Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев относно нарушения при приватизацията на Дипломатическия клуб „Бояна“.

Логиката на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол в сделката за продажба на Дипломатически клуб „Бояна“ изглежда адекватна, каза Дончев. Вярно е, че има забранителен списък, но има и нарочно приложение, с обособени части, които могат или не могат да бъдат продадени, каза вицепремиерът и даде пример с „Национална спортна база“ ЕАД, с обекти които поименно са обявени, че не могат да бъдат продадени.

„АДИС“ не е в в забранителния списък, защото има атрактивни имоти, а защото трябва да обслужва  дипломатическия корпус, посочи Дончев. Има основания сделката да бъде скандална, когато говорим за купувача, посочи той. НАП вече образува проверка на цялата процедура по сделката,  включително и за купувачите и за произхода на парите. Когато приключи проверката, ще имаме основния да твърдим дали сделката е толкова скандална, колкото изглежда, добави Дончев.

Мартин Димитров посочи, че никъде в закона не е  разрешено да се продават обособени части на дружества, освен ако по предложение на правителството такава продажба не бъде одобрена от парламента. Ако няма такъв ред, възниква пълен хаос, заяви той. Според Димитров надзорният съвет на АПСК не трябва да одобрява сделката.

Дипломатическият клуб е част от „АДИС“  ЕООД,  дружество, което е в забранителния списък за приватизация.  Дружеството „Ексклузив Уеб Дизайн“ ЕООД – Стара Загора спечели на търг по-рано този месец, организиран от АПСК, дипломатическия клуб на цена 8,5 млн. лева.

Съдружници в „Ексклузив Уеб Дизайн“ са 21-годишната Ванеса Тодорова, 24-годишният Йордан Йорданов и неговият 21-годишен брат Димитър Йорданов. Фирмата се занимава с уебдизайн и е била единствената, която е участвала в търга за обособената част.