Нови драми в разбаречената чета, делят 2 милиона

Ето разпределението на субсидиите по партии в БДЦ

Стефан кенов любен дилов
Стефан Кенов (в ляво) заедно с Любен Дилов по време на предизборната кампания

 

Остра декларация срещу „Гергьовден” публикува секретарят на парламентарната група на БДЦ Стефан Кенов. Той влезе в парламента от барековата ББЦ, след което я напусна, заедно с още трима свои колеги.

Сега те са в рамките на парламентарната група на БДЦ и по наша вътрешна информация се готвят да създадат отделна партия. Самата коалиция се яви на изборите под шапката на „България без цензура“, това беше официалното регистрирано име на коалицията в ЦИК.

Декларацията, подписана от тримата, е адресирана освен до председателя, до Любен Дилов-син, който също е депутат и до „собственика” на Гергьовден, Антоан Николов.
В нея секретарят Кенов се оплаква, че останалите говорят от негово име без да ги е упълномощил и отправят клевети, лъжи и обиди по негов адрес.

„През годините вие показахте своята политическа и организационна немощ. Без помощта на нашите приятели, колеги и съмишленици, днес нямаше да сте парламентарно представени, нямаше да си харчите държавната „субсидийка“, докато ние се чудим как да си плащаме офиси за приемни” припомня депутатът.

Обвинявайки Гергьоведен“ в създаване на непрекъснати обструкции през цялата кампания, Кенов пита: „За кого работите? Кого представлявате? Накъде сте тръгнали?
Не знам за кого работите, но не и за парламентарната група и избирателите, които тя представлява. Не представлявате никой, или не повече от един автобус хора. Отивате никъде – точно там и откъдето идвате.

В края на писмото народният представител декларира, че „Гергьовден” са вредни за парламентарната група и избирателите, които тя представлява.

Из средите, близки до тази т.нар.коалиция упорито се говори, че на практика „Лидер”, който пое финансирането на кампанията на коалицията след сандала с КТБ, ще стане официалният „собственик” на парламентарната група. Бареков, който хвалеше морала и бизнеса на Ковачки, сега твърди, че купува цялата парламентарна група.

Въпросът за субсидиите в този случай е основополагащ. По този повод Vevesti.bg публикува сумите, които всяка една партия в тази т.нар. коалиция БДЦ получава от държавната софра.

Обща годишна сума на субсидията – 2 050 000 лева (закръглено)

ББЦ (на Бареков) – 50% – над 1 милион
„Лидер” 25% – над 500 000 лева
Земеделски народен съюз (ЗНС) – 10% – над 100 000
„Гергьовден“ – 10% – над 100 000
Радикалите на Бакърджиев –2% –  над 40 000 лева
Свободните демократи на Софиянски – 2% – над 40 000 лева
Партията на българските жени (Весела Драганова) – 1% над 20 000 лева

Вече никой не се наема да определи както политическия профил на тази конфигурация, нито нейното бъдеще. Както и интересите на кои избиратели представляват.
В средата на януари партиите от ПГ на Български демократичен център (БДЦ) подписаха подписали политическо споразумение за учредяването на политически съюз, в който не влиза изхвърленият Бареков с ББЦ и Партията на българските жени на Весела Драганова, но те продължават да си получават субсидиите.

Наши източници разясниха, че милионът на ББЦ е изцяло под контрола на евродепутат Николай Бареков. Нямало никаква информация за какво се харчатпарите, нито какъв е отчетът. Националният съвет не може да се събере поради напуснали и липса на кворум. Контролният съвет пък се оглавява от Мария Календерска – жената, която роди син на Бареков.

Според източниците ни Светлин Танчев също ще напусне Бареков. „Той стои в партията само защото Бареков му обеща, че ще го направи председател, но това няма да стане”, обясниха те.

Vevesti.bg