БСП и ДПС напуснаха вътрешната комисия заради случая „Лясковец”

Атанас Атанасов
ген. Атанас Атанасов

Депутатите от ДПС и БСП демонстративно напуснаха заседанието на вътрешната комисия в парламента заради проявени двойни стандарти към народните представители от страна на председателя й Атанас Атанасов.

Оказа се, че данните за „нарушенията“ при акцията в Лясковец били раздадени на част от депутатите от управляващото мнозинство, но не и на представителите на опозицията. Според Атанас Мерджанов от БСП целта е по-бързо да се отстрани главният секретар на МВР.

С документацията по случая Лясковец се запознали онези 1/3 от членовете на комисията, които поискаха отново изслушването на Светлозар Лазаров.

По-рано днес стана ясно, че вътрешната комисия отново поема случая „Лясковец“. За целта на заседанието, закрито за медиите, бяха извикани шефът на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), както и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Преди това министър Веселин Вучков докладва пред комисията, че дисциплинарното производство в МВР за акцията в Лясковец е приключило. От думите на Вучков стана ясно, че няма предложения за наказания на служители. Самото производство пък беше образувано по времето на служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.

На 14 март миналата година командоси щурмуваха барикадиралия се в жилището си в Лясковец Петко Петков, за да го задържат и изземат незаконно притежаваното от него оръжие. По време на акцията загина командосът Емил Шарков. Петков е обвинен в умишленото му убийство и опит за убийство на петима негови колеги.

Vevesti.bg