Радан Кънев: ЕК стовари цялата си критика върху ВСС

радан кънев

Цялата критика към правосъдието в България и липсата на законност в страната ни бе хвърлена в доклада на ЕК към ВСС. В тази ситуация – с това напълно скършено доверие, ВСС трябваше да подходи по съвсем различен начин, а не да приложи една доста силна и първична игра. Убива се цялата представа за законност в страната. Това заяви по бТВ Радан Кънев, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок и лидер на ДСБ.

„Ние можем да си говорим това и с доклади, и без доклади. Но е задължително да се преструктурира ВСС и да се избере нов ВСС с напълно нови хора. Нито като орган, нито като състав той може да управлява българското правосъдие. Рибата се вмирисва откъм главата. Проблемът в съдебната система не е свързан с разпределението по кабинетите, а това, което става извън тях. Има корупция, а държава с корупция не може да бъде добре управлявана. Така че тук битката за промяна тепърва започва“, заяви Кънев.

Кънев поясни, че е проследил внимателно дебата за правосъдната стратегия в парламента. „В крайна сметка има пълно единодушие, което показва, че битката за съдебната власт няма да се води на тъмно. Ако я водим с политически договорки, с политически лобита, няма да има резултат. Тази битка трябва да се води публично, да има конституционни дебати“, заяви Кънев.

„Ако можем да съберем конституционно мнозинство в този парламент, това би било голям успех“, допълни той.

„За да се преборим, трябва да има система на антикорупция и държавно обвинение, която да се пребори с мафията и да постави зад решетките поне един корумпиран политик. А това е въпрос на едно много сериозно преобразувание в съдебната система“, заяви Радан Кънев.