Оцвети си сам

2019_3QxQadlm8n8W5Y9qJBpteq2iHZBw6j

Автор: Христо Савов – Ицо Птицо
В рубриката Направи си сам днес ви предлагаме тази рисунка на Паметника на Съветската армия само с очертания на войниците.

 

„Смисълът на рисунката е да даде възможност на всеки, който има идеи и концепции за този монумент, да ги изрази лесно, оцветявайки самата рисунка, вместо да драска по паметника, който, освен символична стойност, притежава и безспорни художествени и пластични качества като произведение на изкуството“, пише във Фейсбук авторът Христо Савов.

В последно време фигурите на паметника станаха жертва на няколко акции. През 2011 г. войниците бяха преобразени в американски комикс герои, а под тях стоеше надписът „В крак с времето“. В нощта на 20 срещу 21 август 2013 г. неизвестни автори се извиниха за участието на България в нахлуването в Чехословакия през 1968 г., боядисвайки паметника в розово и оставяйки надпис на чешки „България се извинява“.

 

През август миналата година те бяха променени в стил „Пуси Райът“ в знак на подкрепа към групата, изразила публично критичното си отношение към руския президент Владимир Путин.
На 23 февруари т.г. пък централната фигура беше „облечена“ в цветовете на Украйна. Оцветяването на войника предизвика възмущението на Москва.