Методи Андреев и Янко Янков от ДПС се скараха за смяната на имената

Ахмед Доган има морално право да инициира този законопроект, каза Янко Янков
Янко Янков Методи Андреев
Янко Янков и Методи Андреев Кадър: Нова тв

 

Скандал с размяна на взаимни обвинения избухна в студиото на сутрешния блок на Нова тв между Методи Андреев и Янко Янков.

Двамата спориха за внесения вчера документ в Народното събрание за премахване на българските имена на преименуваните български турци преди 30 години и за възродителния процес от 80-те години на миналия век.

„90% от реториката в парламента беше емоционална. Законопроектът е съвсем скромен. В предзиборната кампания в нашите райони колегите са получили много молби – да се направи така, че когато хора със сменени имена отидат в общината, и си поискат някакъв документ, да не им бъдат искани и българските имена. Но тези имена вече са заличени от регистрите и вече не са в употреба. Техните български имена са заличени от регистрите на служба Есграон. А за мъртвите, техните наследници ще имат възможност да го направят като подадат молба”.

С тези думи Янко Янков от ДПС разясни законопроекта, предложен от Движението за права и свободи, което разгорещи страстите в парламентарната зала.

Според него българските имена дори на вече починали хора от турски произход да бъдат заличен и на тяхно място да останат само турските. Днес този законопроект трябва да бъде гласуван.

„ДПС няма моралното и политическото право да внася подобен документ. Ако искаха това да се случи, трябваше да го предложат веднага след създаването си в началото на 90-те години на миналия век или когато са били в управлението”, каза Методи Андреев.

„Като човек, който е съвременник на този процес, смятам, че невръщането на тази насилствено сменени имена, означава реабилитация на този процес”, коментира още той.

Той видя политическият смисъл натова, което прави ДПС.

„Това се прави, за да се скрие истината по отношение на тайната асимилация от страна на ДПС на най-опасната и най-нестабилната българска прослойка – ромите”, добави Методи Андреев от ГЕРБ.

„ДПС и Ахмед Доган има морално право да инициира този законопроект”, контрира Янко Янков от ДПС, пояснявайки, че движението винаги е подкрепяло важни законопроекти за България.

Методи Андреев обяви, че Доган е получил от ДС 9300 лева от 1982 г. до 1986 г. за различни свои нужди, включително и за подвързване на дисертацията си.

Депутатът от ДПС отговори, че е подполковник от запаса на Военното контраразузнаване и никога не е имал отношение към възродителния процес и поиска да бъдат оставени избирателите на спокойствие да решават за кого да гласуват.

Андреев определи ДПС като „партия на българската олигархия” и поиска да бъдат изнесени фактите около Христо Бисеров.

„Това е риторика на злоба и агресия, която е недопустима в днешно време. Лошото е, че това се среща напоследък с всички законопроекти”, каза Янков.

Според него, няма нито един пример, че ДПС е нарушило националния интерес в своята работа в парламента.

 

Цялото интервю гледайте ТУК.