Лютви Местан: Формулата на кабинета предполага неуспешно управление

Лидерът на ДПС успокои мнозинството, че няма как да бутне правителството

Местан едра Вв
Формулата на кабинета предполага неуспешно управление. Ще се правят компромиси, мнозинството е аритметически сбор, заяви председателят на ДПС Лютви Местан в интервю за БНТ. Партията обаче няма сили да предизвика предсрочни избори с вот на недоверие, отбеляза той.

„В България правителства не се свалят с вот на недоверие. Искам да успокоя вкопчилите се във властта, особено реформаторите – няма как ние да бутнем кабинета. Те имат 23 депутати и седем министри“, посочи Местан.

„Ако извинението е искрено, целувката и прегръдката, като акт на извинение, са искрени. От вчера обаче има проблем – доколко искрено е било това извинение. Вчера чухме един млад социалист, който говореше като апологет на Възродителния процес. Чухме заявки отдясно, че няма да подкрепят връщането на имената на починалите българските турци. А това връщане е наш човешки дълг, преди да е политически дълг. Ако една или друга политическа сила определя отношението си към българската демокрация съобразно субекта на инициативата, с подобен подход се отказваме от парламентаризма.

Въпросът за Възродителния процес не е самоцелно поставен от ДПС, защото самото възникване на ДПС беше обусловено от идеята България да се развива като демократична република, зачитаща евроатлантическите ценности. Само на Балканите се разгърна този мракобесен Възродителен процес и затова въпросът за него е въпрос за имунната система на демокрацията. Големият въпрос, свързан с вчерашните дебати, е дали ние разполагаме със собствен национален демократичен ресурс да преодолеем последиците от Възродителния процес. Онова, което е заключено в стенограмите от вчерашните дебати дава отговор „не“. Не получихме подкрепа, не защото сме ДПС, а защото това е нивото на демократичност в XLIII Народно събрание“, посочи председателят на ДПС.

По думите му въпросът за връщането на имената ще стигне до съда в Страсбург. Няма да се примиря с подобен политически цинизъм, защото е гавра с паметта на жертвите. Не може цинизмът и езикът на омразата да се превръщат в политическа норма, каза още Местан.

По думите му не са възможни никакви реформи, ако управлението не стъпи на демократична основа. Тази власт е нестабилна, защото стъпва на грешна основа. ДПС и занапред ще гласува съобразно своята ясна евроатлантическа ориентация. Нашият вот не зависи от това дали сме управляващи, или опозиция. Това е въпрос на принцип, подчерта лидерът на ДПС.

В програмата на управляващите не се виждат никакви реформи. Това управление ще бъде не на реформите, а на отказа от реформи. Целта му е печелене на време до местните, а след това и до президентските избори. Цената на това управление ще бъде платена от следващите поколения, посочи Местан.

Искам да успокоя вкопчените във властта, че ДПС няма собствен ресурс за предизвикване на предсрочни избори. Смятам обаче, че животът на кабинета „Борисов 2″ зависи от социалната му ефективност. От тази гледна точка няма изгледи за успех на кабинета. Неуспехът му е заложен в самата управленска програма, каза още лидерът на ДПС.

Vevesti.bg