ДПС пак брои политическите уволнения от трибуната на парламента

Кьорав седесар на служба не е останал, дайте ми списъците и ще ходя по министерствата да проверя, избухна Радан Кънев
Станислав Анастасов
Станислав Анастасов

ДПС похвали министър-председателя Бойко Борисов, но разкритикува партията му ГЕРБ в декларация от трибуната на Народното събрание.

По традиция от месец насам зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Станислав Анастасов се оплака от политически уволнения и започна да чете имена на отсранени свои съпартийци. Според него, обаче някои от съкратените били неправилно припознати за близки до партията на Доган.

Анастасов обясни, че поведението на ГЕРБ било странно. Това била най-старата партия в управляващата коалиция, но тя започнала да се приравнява към „ксенофобските си коалиционни партньори“ – Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

„Не е нужно да се говори повече по темата. Таим скромна надежда да чуете правилно думите ни, но още по-голяма надежда имаме, че ще чуете посланията на политическия си лидер. Казвам това, за да не изразя някаква тясно партийна претенция на ДПС, а защото историческият момент има нужда от точно такава политическа зрялост“, обясни Станислав Анастасов.

В края на миналата година в личния си фейсбук профил Бойко Борисов буквално заяви: „За такова нещо не може да има нито политическо опрощение, нито човешка забрава, нито юридическа давност. Колкото и да е късно, справедливост трябва да бъде потърсена. А най-силната гаранция, че подобни престъпления вече никога няма да се повторят, е реалната демокрация. Сегашното управление на страната пое България в трудно време. Време на недоверие, обезсърчаване и избледнял хоризонт. Но онова, което трябва да ни поддържа като модерна европейска нация, е съпричастността към демократичните ценности и безусловното осъждане на всякакви прояви на ксенофобия и националпопулизъм. Днес на България е нужен политически диалог от ново качество.”

Анастасов обяви, че през миналата седмица са уволнени нови 27 души, смятани за близки до ДПС, при положение че по-миналата отсранените били 12. След това Анастасов продължи да чете имена на съкратени, докато не бе прекъснат от председателя на парламента Цецка Цачева.

Веднага след него на трибуната се качи депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов, който също заяви, че разполага с подобен списък от времето на управлението на ДПС и БСП, но няма да го чете. Михов упрекна ДПС, че „са се научили да управляват страховете на хората“ и че ги заплашват, ако не гласуват за тях. Михов също се спря на някои конкретни примери за уволнени служители по времето на предишното управление.

Думата взе и лидерът на групата на Реформаторския блок Радан Кънев, който обяви, че няма да допусне формацията му да бъде наричана ксенофобска.

„Кьорав седесар на служба не е останал“, призна той но веднага след това добави: „Има едни, които останаха – тези, които се записаха в ДПС, което ми напомня въпроса къде е Христо Бисеров“. Властта и политиката не е уволнение и назначение, а отговорност, добави Кънев и обяви, че РБ носи отговорност нито един български турчин да не бъде уволнен заради името си.

Дайте ми списъците, ще ходя да питам по министерствата дали несправедливо са уволнени тези служителите, обърна се Кънев към Анастасов.

„Нашата любов към свободата е много по-силна от вашата любов към властта“, завърши той по адрес на ДПС.

Vevesti.bg