Българският театър „Кредо” за 10-и път в Япония, пак фурор

Актьорите изиграха общо 11 представления на „Шинел”  по Гогол и „Каквото направи дядо…” по Андерсен

 

Нина Димитрова и Димитр Несторов свирят на тайко барабани след представлението на "Каквото направи дядо..." на остров Ошима
Нина Димитрова и Димитр Несторов свирят на тайко барабани след представлението на „Каквото направи дядо…“ на остров Ошима

Неуморимата и много талантлива Нина Димитрова се върна от едномесечно турне в Япония, заедно с не по-малко талантливите си млади колеги Стелиан Радев и Димитр Несторов.

Актьорите изиграха общо 11 представления на „Шинел”  по Гогол и „Каквото направи дядо…” по Андерсен в Токио, Сапоро, Нагоя, Кагава, Иида, Кобе и на живописния остров Ошима, който се намира на час и половина път с кораб от Токио, с красива природа, изригнал за последен път преди 30 години вулкан, минерални извори и прочутите японски „онсен” минерални бани. Там родните таланти си отдъхнаха след последното представление от турнето и след дългите пътешествия от един японски остров на друг.

Представленията на театъра се радваха за 10-и пореден път на възторжения прием на японската публика. Турнето на „Кредо” започна от най-северния голям японски остров Хокайдо, в град Сапоро, в театър „Ямабико –за”, с продължителни овации за спектакъла „Каквото направи дядо…”  и за „Шинел”, който гостува за втори път в Сапоро.

В замъка в гр. Нагоя, Япония / отляво на дясно/ Димитр Несторов, Харухико Ии - продуцентът на турнето от Театър "Пук", Токио, Ейчиро Хатори, Нина Димитрова, Рицко Ишида, Стелиан Радев
В замъка в гр. Нагоя, Япония
/отляво на дясно/ Димитр Несторов, Харухико Ии – продуцентът на турнето от Театър „Пук“, Токио, Ейчиро Хатори, Нина Димитрова, Рицко Ишида, Стелиан Радев

 

След това „Шинел” бе аплодиран бурно в град Кагава, който се намира на най-малкия от основните японски острови – Шикоку. Последва повторно гостуване на „Кредо” в столицата Токио, в театър „Пук”, организатор на турнето. Публиката и тук обсипа актьорите с аплодисменти и подаръци, изразявайки по своя своеобразен начин възторга си от прекрасната игра на триото.

Японските зрители и тук бяха силно впечатлени от факта, че театралното вълшебство се случва пред очите им на

японски език, който тримата българи не разбират

но на който играят толкова убедително, че никой не може да повярва, че наистина не го знаят.

След Токио „Кредо” спечели зрителите в Иида, Нагоя и Кобе. На път за Кобе, организаторът на турнето Харухико Ии, подари на артистите един незабравим ден в Киото – градът, известен със своите над 1700 будистки храма и 300 шинтоистки светилища.  Към визитата се присъедини  и директорът на театър „Химавари” в гр. Нагоя, който изрази желание да бъде водач на артистите в свещения японски град.

Любопитно е, че театър „Химавари” е разположен на 19-ия етаж  на сграда в централната част на Нагоя. От гримьорната на Нина Димитрова и Стелиан Радев се откривала великолепна панорамната гледка на многомилионния град.

Докато се подговяха за предстоящото представление на „Шинел”, двамата актьори се шегуваха, че това е

най-високо разположеният театър, в който са играли

Зрителите, от своя страна, обаче съвсем не се шегуваха, като казваха, че „Шинел” е представление на световна висота. Театърът на гр. Кобе също впечатли актьорите, както с размерите си, така  и с техническите си възможности. Нина Димитрова и Димитр Несторов бяха смаяни от огромната зала, която се трансформира пред очите им, изчезват и потъват в пода зрителски редове и на тяхно място се появява игрална площадка, която се повдига и сваля, и цялата зала за минути автоматично се преобразява до неузнаваемост, така че да отговаря на техническите изисквания на спектакъла „Каквото направи дядо…”.

В деня на представлението в гр. Кобе се очакваше тайфун, но бетствието в последния момент се отклони и подмина града. Но в анкетната карта, която зрителите попълват след всяко представление, зрителка споделя: „ През Кобе премина тайфун. Но не навън, а в театралната зала на градския театър. „Каквото направи дядо…” е най-прекрасният духовен тайфун, който съм преживявала. Благодаря на актьорите за зашеметяваща игра! Излизам от спектакъла щастлива от това, което видях и преживях. Субараший!”  Субараший и каваий, което означава

прекрасно, страхотно, невероятно, изумително са най-често срещаните думи в зрителските отзиви за спектаклите

Домакините от остров Ошима, където се игра последното представление от турнето на театър „Кредо”, бяха подготвили изненада за Нина Димитрова и Димитр Несторов. След представлението на  „Каквото направи дядо…” бяха организирали специален концерт на традиционни тайко барабани и двамата актьори бяха поканени на сцената, за да опитат да посвирят на тях.

Трупата на театър „Пук” организира специална прощална вечер за български си колеги преди заминаването им за България и отрупа гостите си с подаръци и благодарности за вълнуващата им работа.

За работата си с японците Нина Димитрова казва: „ Всеки път се възхищавам на таланта на тези кротки, деликатни хора, да те накарат да се почувстваш специален.

Възхищавам се на организираността, стриктността и трудолюбието им

на тихата им постоянност и удивителна коректност, както и на вечната усмивка, която не слиза от лицата им, дори в критични моменти. Работата ми с японците винаги е професионален и човешки празник за мен. Радвам се, че имам шанса да го изпитам многократно”.

След завръщането си от Япония театър „Кредо” започва театралния си сезон и в България на 8 ноември със спектакъла „Дневникът на един луд” по Гогол на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев”, копродуцент на постановката. Премиерата бе през октомври миналата година и за един сезон спектакълът получи две  номинации за награди „Икар” и „Аскеер”, и  награда за мъжка роля на Международния театрален фестивал „ВГМОТ” в Габрово. Следващото представление е на 1 декември.

На 29 ноември столичните зрители могат да видят хитовия спектакъл „Каквото направи дядо…”, а на 17 декември и другия спектакъл на театър „Кредо”  – „Шинел” по Гогол.

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.