И Левски скара патриотите и герберите

Народно събрание
Народно събрание
Не гласуваха 2 млн. лв. за национално честване, да санираме паметника му, за да ги избием и да поканим Борисов за патрон, шегува се Ревизоро
Народно събрание
Народно събрание

След като днес не се разбраха за подкрепа на ново правителство, ГЕРБ и Патриотичният фронт задълбаха пропастта между тях още в началото на обсъждането на бюджета за 2017 г.

Мнозинството отхвърли предложението на Патриотичния фронт за отпускане на 2 000 000 лв. за Националното честване на 180 години от рождението на Васил Левски.

„За“ предложението на депутата от Патриотичния фронт Славчо Атанасов гласуваха 45 народни представители, „против“ – 6, „въздържали се“ – 56, с което то не бе прието.

В рамките на дебата Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи, че трябва да се гласуват средства за осъществяване на мероприятие от национален мащаб.

Според него от ГЕРБ целят Левски да не се споменава.

Менда Стоянова от ГЕРБ се обърна към Димитър Байрактаров и му заяви, че е „патриот“ и когато им бъде връчен мандат и съставят правителство, тогава да си направят актуализация на бюджета.

Георги Андонов попита защо искат да трупат дивиденти на гърба на Апостола. „Това ли е за вас национализмът“, попита депутатът.

Четин Казак от ДПС започна да цитира стихотворението на Христо Ботев „Патриот“: „Патриот душа дава за науката, за свобода“, думата му бе отнета обаче от председателя на НС Цецка Цачева.

Емил Димитров от Патриотичния фронт посочи, че според него вариант е да се санира паметникът на Левски за 10 млн. и да не се гони славата кой бил повече патриот или по-националист, това да е под почетното председателство на премиера Бойко Борисов.